Kućanstvima od 1. travnja plin jeftiniji 18 posto

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za18 posto.

“Za kućanstva možemo očekivati smanjenje cijene za otprilike 18 posto, ovisno o troškovima distributera”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vlada je, naime, donijela odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema tim odlukama, kazao je Panenić, Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Vladinim odlukama te će se nove, niže cijene primjenjivati u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Pojeftinjenje plina za kućanstva neslužbeno je najavljeno prije desetak dana, nakon što je Upravno vijeće HERA-e na sjednici održanoj 11. ožujka Ministarstvu gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka koje je danas donijela Vlada. Ta se najava pojeftinjenja obrazlagala padom veleprodajnih cijena plina u Europi, s obzirom da cijene plina s odmakom prate pad cijena nafte na tržištu.

Ministar Horvat potvrdio najavu smanjenja cijene plina za 15 posto

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” potvrdio je najavu o smanjenju cijene plina i to za oko 15%. Odluka o tome trebala bi biti donijeta na današnjoj sjednici Vlade.

Ministar Horvat je kazao i kako “postoji prostor” da se organizira to da poduzetnici plaćaju jeftiniju cijenu plina od građana te da je i o toj temi razgovarao s kolegom Tomislavom Panenićem, ministrom gospodarstva.

Na pitanje ima li šanse za smanjenje cijene struje Horvat je kazao da su u protekle tri godine tri puta rasle cijene električne energije te kako on smatra da ima prostora za smanjenje i da bi bio zadovoljan kada bi smanjenje cijene moglo biti odmah.

Najavljujući liberalniji pristup prema poduzetnicima ministar Horvat kazao je da će mu biti cilj postojeći šest koraka smanjiti na tri.

Govoreći o parafiskalnim nametima istaknuo je da će ove godine biti smanjeni za 330 mil. kuna. No istaknuo je i da ima onih parafiskalnih nameta koji nisu opterećenje državnom proračunu.
Ministar Horvat poručio je da bi građani trebali naučiti živjeti ne od imovine, već od poreza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah