Ministar Maras najavio osnivanje prvog poduzetničkog fonda rizičnog kapitala

Zagreb, 1.6.2015.- Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je u ponedjeljak u Banskim dvorima, odgovarajuæi na pitanja Twitter korisnika o pokretanju start-up tvrtki (razvojne tvrtke), da æe se u Hrvatskoj osnovati prvi "venture capital" (poduzetnièki rizièni kapital) fond vrijedan 150 milijuna kuna i objasnio detalje o njegovu osnivanju. foto HINA/ Vlada RH/ ua

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je u ponedjeljak u Banskim dvorima, odgovarajući na pitanja Twitter korisnika o pokretanju start-up tvrtki (razvojne tvrtke), da će se u Hrvatskoj osnovati prvi “venture capital” (poduzetnički rizični kapital) fond vrijedan 150 milijuna kuna i objasnio detalje o njegovu osnivanju.

“Venture capital fond prvi je fond takvoga tipa u Hrvatskoj i omogućit će hrvatskim poduzetnicima da ne moraju vani tražiti novac“, rekao je ministar Maras. Fond je vrijedan 150 milijuna kuna, namijenjen je financiranju hrvatskih ‘startupova’, osmišljen je prema modelu javno-privatnog partnerstva između države i privatnih investitora, istaknuo je Maras, a priopćila hrvatska Vlada.

Država ulaže dvanaest, a poduzetnici osam milijuna eura

Ministar je objasnio da će, od ukupno namijenjenih 20 milijuna eura, država osigurati 12 milijuna eura, a osam milijuna eura dat će privatni investitori. Rekao je kako se očekuje da će se sredinom srpnja objaviti poziv fond menadžerima, te da bi se ugovori s njima trebali sklopiti nakon 1. listopada. Poduzetnici će, najavio je Maras, moći dobiti iznos do deset posto vrijednosti fonda, to jest dva milijuna eura. Istaknuo je da evaluaciju projekata neće raditi državni službenici, već oni koji upravljaju fondom.

Očekujemo tridesetak kvalitetnih ulaganja”, istaknuo je ministar Maras i dodao da će se novac dijeliti isključivo za projekte u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke, ne starije od sedam godina i ustvrdio kako “ljudi koji trebaju kapital neće više morati u inozemstvo po novac”.

Maras je ajavio da će do kraja godine Vlada usvojiti set mjera za smanjenje parafiskalnih nameta kojim će se olakšati poslovanje hrvatskim poduzetnicima, a do kraja 2016. godine bi trebalo biti omogućeno i otvaranje tvrtki putem interneta, a uvjeren je da će to biti moguće i puno prije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah