Ministar Tolušić otkrio rupu kroz koju je curio novac iz Ministarstva poljoprivrede: “Moramo poticati proizvodnju, a ne plandovanje”

Foto: fah

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon što je postao ministar je zatražio i kontrolu isplate svih poticaja, pa tako i onih za korištenje pašnjaka. Nenajavljeni obilazak terena državnih inspektora iz Agencije otkrio je gomilu nepravilnosti, piše jutarnji.hr

Od prekontroliranih pašnjaka, na njih čak 50 posto naišli su na nepravilnosti, čak negdje i nije bilo pašnjaka nego je bila riječ o zapuštenim površinama koje su zarasle u visoku, neželjenu vegetaciju, a korisnici nisu imali ni jedno grlo stoke.

Ministar je odmah zatražio još detaljniju istragu podataka vezanih uz pašnjake i pripadajuće potpore, kojom je utvrđeno da postoje 683 poljoprivredna gospodarstava koja u ARKOD-u (baza podataka o korištenju zemljišta) imaju upisane površine veće od jednog hektara pašnjaka, a nemaju stoku. Za sve potpore stoka mora biti evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) koji vodi Hrvatska poljoprivredna agencija.

Tim “poljoprivrednicima” uhvaćenima u lažiranju, nije isplaćen prvi dio potpore, a kontrole na terenu i dalje su u tijeku. Nakon završenog nadzora provest će se izračun umanjenja i isključenja iz plaćanja te utvrditi sankcije za nepravilnosti, ističu u Ministarstvu poljoprivrede

“Naravno da smo ostali neugodno iznenađeni razmjerima drskosti zloupotreba pašnjaka. Nije normalno da netko dobije 3000 kuna za hektar pašnjaka na kojem stoka uopće ne pase. Našli smo gotovo 6000 hektara pašnjaka čiji vlasnici nemaju ni jedno grlo, a za što im je trebalo biti isplaćeno 17 milijuna kuna. To neću dopustiti. Nisam ja nikakav Robin Hood, ali novac mora poticati proizvodnju, a ne plandovanje”, rekao je ministar Tolušić.

Zbog toga je ministar donio nove pravilnike.

“Ne znam zašto tako nije bilo prije i zašto se poticaj davao pašnjacima bez grla stoke. Uvođenjem obveznog držanja stoke na pašnjacima unaprijedit ćemo sustav stočarske proizvodnje i dovesti pašnjačke površine u punu funkciju, a ozbiljnim proizvođačima dati vjetar u leđa”, poručuje ministar.

Podsjetimo, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića ministar poljoprivrede bio je SDP-ovac Tihomir Jakovina koji je iza sebe ostavio brojne repove.

Sve afere Tihomira Jakovine

No, to nije jedini slučaj afera iz razdoblja kad je ministar bio SDP-ovac Tihomir Jakovina.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

Taj isti Jakovina je bio doveden u jasnu vezu s dva slučaja – Europska komisija pokrenula je naime istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, kao i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Više o aferama bivšeg ministra Tihomira Jakovine pročitajte ovdje:

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr