Ovih je dana na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. Odredbe ove Uredbe mogu se ocijeniti važnim doprinosom ukidanju danas postojećih nepoštenih praksi u državama članicama EU o kojima se posljednjih godina u Hrvatskoj vodi polemika. Navedenom Uredbom propisuje se obveznim označavanje datuma prvog smrzavanja mesa.
“Da, to je svakako veliki skok u odnosu na praksu koji smo još donedavna imali u Hrvatskoj, međutim smatram da to nije dovoljno” , rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Ona je već upozorila u Europskom parlamentu da na hrvatsko tržište dolazi smrznuta svinjetina iz zemalja članica EU stara i po nekoliko godina. Osim što je takva hrana štetna za potrošače, ona je i nelojalna konkurencija našim uzgajivačima svinja zbog svoje niske cijene. Smatra da bi se tom problemu moglo doskočiti kada bi na oznaci na mesu bio naveden i datum klanja jer bi u tom slučaju bilo vidljivo koliko je doista neko meso zamrznuto.
„Iskustvo i praksa kojoj smo svakodnevno izloženi u Hrvatskoj čine nas opreznim. Dobro bi bilo da informacija potrošačima bude potpuna te bi morala, uz ono što je sada propisano, sadržavati i punu informaciju o svakom od ključnih događaja u ciklusu životinje tj. o mjestu i vremenu rođenja, mjestu i vremenu uzgoja te mjestu i vremenu klanja“, rekla je Petir.
Nedostatak neke od tih informacija omogućava manipulaciju podacima o prvom smrzavanju proizvoda jer primjerice meso koje se koristi u preradi, može biti odmrznuto, prerađeno te se njegova starost može sakriti iza deklaracije o datumu proizvodnje gotovog proizvoda, bez
naznake da je to meso već provelo u hladnjači određen broj godina ili čak bilo smrzavano i odmrzavano više puta. Na jednaki način može se manipulirati i informacijama kojima se označavaju drugi prerađeni proizvodi koji sadrže meso.
“Zato sam uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji s ciljem da se bezuvjetno stane na kraj navedenim protuzakonitim aktivnostima, te sam zatražila da se prošire postojeće odredbe za označavanje mesa i na obvezu podastiranja potrošačima pune informacije o ciklusu mesa
uključujući i navođenje datuma i mjesta klanja.”