Prof. Garašić: ‘Lex Agrokor’ krši ustavna prava, kad bi se sad ukinuo, bila bi manja šteta za Hrvatsku

Foto: snimka zaslona

Danas se sastaje Vjerovničko vijeće Agrokora, opet će biti riječi o dugovima društva. Koliko su bitni unutarnji, a koliko vanjski dugovi prema vjerovnicima, svakako zanima Vladu i javnost. O ovoj temi u Studiju 4 govorili su bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza i profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Jasnica Garašić.

Profesorica Jasnica Garašić izjavila je kako su problem pravni učinci ‘lex Agrokor’. “Ako se i ode u nagodbu, nećemo moći izbjeći tužbe. S druge strane, ako bi se sad ukinuo ‘lex Agrokor’, bilo bi manje štete u financijskom smislu za Republiku Hrvatsku”, poručila je. “Ne možemo prejudicirati odluku Ustavnog suda o ‘lex Agrokor’. Ako se ukine, Agrokor mora ići u stečajni postupak i tu Vlada nije pripremljena. Vlada nema ni soluciju uz ‘lex Agrokor’ i nagodbu. Naš je Stečajni zakon predviđen za stečajni postupak protiv jedne pravne osobe, a ne njih više”, kazala je Garašić. Smatra da u ‘lex Agrokor’ nisu poštovana osnovna ustavna načela – pritom se misli na prava vjerovnika. Kao takav, ovaj zakon zaista nije trebao biti izglasovan u Saboru. Ponovila je kako je prije donošenja ovog zakona trebalo intervenirati u Stečajni zakon, na što je, kaže, i upozoravala.

Drago Munjiza smatra da danas nećemo imati cjelovitu sliku o Agrokoru. Agrokor ima 54 tvrtke i Mercator koji još nije ‘uklopljen’ i za koji Munjiza vjeruje da danas neće biti predstavljeni rezultati. Privremeno vjerovničko vijeće mora biti zamijenjeno stalnim vjerovničkim vijećem i najbolji rezultat ovih procesa bilo bi postizanje nagodbe s vjerovnicima. Munjiza je rekao da je od početka zagovarao ”stand still” sporazum. “Trebamo pretpostavljati da Vlada ima B i C scenarij jer možemo očekivati da će se ova situacija jako, jako zakomplicirati. Vlada je išla s namjerom da spasi male vjerovnike koji su vjerojatno vršili jak pritisak. Ali današnji dan neće donijeti ništa novo”, rekao je. Munjiza je istaknuo da će stare dugove netko morati platiti. “Dobit je, ako postoji, umjetna. Dugove može platiti samo profit ili novi vlasnik”. “Moguće je da se napravi i jedna takva pogodba da se otpiše 70 posto dugova. Ako to predloži izvanredni povjerenik, mislim da će biti naomraženija osoba u Hrvatskoj”, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr