Ramljak založio cijeli Agrokor, hoće li moći vratiti dugove?

Foto: Fah

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom službeno je započela prodaju imovine Ivice Todorića. Tako su na bubnju završili motorna jahta, helikopter, ljetnikovac na otoku Smokvici.

No manje je poznato da je Agrokor založio svu svoju imovinu kako bi dobio povoljan roll up kredit za pokrivanje dugova prema malim i velikim dobavljačima.

Opsežan popis založene imovine

Agrokorove tvrtke izlistane na Zagrebačkoj burzi izvijestile su u utorak da su založile sve svoje neopterećene nekretnine kako bi osigurale kredit od 480 milijuna eura. Taj, kako ga je opisao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, spasonosni i posljednji kredit osigurao je nastavak poslovanja Agrokora, ali i zalozima pokrio sve što nije učinio Ivica Todorić, javlja Tportal.

Zaloge su potpisali Jamnica, Ledo, Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Zvijezda. Sve su tvrtke založile svoje upravne zgrade, a poljoprivredne tvrtke su založile livade, pašnjake, voćnjake i šume, dvorišta, staje i gospodarske zgrade. Vupik je pod zalog stavio čak i nogometno igralište u Lušcu.

Jamnica je potpisala zalog na punionicu u Pisarovini s gotovo 200.000 kvadrata te upravnu zgradu u Zagrebu od 34.600 kvadrata.

Zvijezda je založila svoju upravnu zgradu od 120.000 kvadrata, kao i Ledo svoju. Popis založene imovine vjerojatno je i veći jer je jamac u ovom kreditu i Konzum, a kako on nije na burzi, nije ni dužan izvještavati javnost o detaljima ovog posla.

Popis založene imovine zaista je opsežan te sugerira to da je Ivica Todorić, koji je doveo Agrokor na rub propasti, ipak uspio poslovati i dobivati nove kredite sačuvavši dovoljno materijalne imovine bez stavljanja pod zalog, koji je u slučaju stečaja najsigurniji instrument naplate.

Masovni zalog iznenadio je javnost iako je bio najavljen i to u mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora za svibanj. Komentirao je to i premijer Andrej Plenković rekavši da je to normalan proces jer ne zna tko bi dobio kredit, a da za to nema nekakvog osiguranja.

Famozni kredit od 480 milijuna, prema Ramljakovim riječima, bit će posljednji u njegovu mandatu i trebao bi hraniti poslovanje dok se ne završi izvanredna uprava. Nakon što istekne rok izvanredne uprave ili se postigne nagodba s vjerovnicima ili Agrokor pak ipak ode u stečaj, taj kredit kreće u naplatu.

Veliko je pitanje hoće li ga Agrokor moći vraćati iz svojeg redovnog poslovanja ili će ga pojedinim bankama vraćati u gotovini koja će se prikupiti prodajom ključnih kompanija. Čak da ga Agrokor isplati u cijelosti, primjerice prodajom Leda, na umu treba imati to da u njegovoj bilanci ostaje još oko četiri milijarde eura duga prema financijskim institucijama.

Plenković: Agrokor nije predao izvore vode, zemljište, ali je morao dati jamstvo za kredit

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu medijske navode da je Agrokorov povjerenik Ante Ramljak sklapajući aranžman o novome kreditu u ruke američkih banka i fondova dao izvore vode, poljoprivredno zemljište i vrijedne kompanije, ističući međutim da se moralo dati jamstvo za zaduženje.

“Ne”, odgovorio je premijer Plenković na novinarski upit je li povjerenik Ramljak u ruke američkih banaka i fondova predao izvore vode Jamnice, poljoprivredno zemljište Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Leda, kako su to naveli tiskani mediji kao zalog za posljednji zajam od 480 milijuna eura.

Pri tome je pojasnio da je za spas Agrokora ipak bilo ključno povratiti povjerenje te dobiti zajam.
“Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje”, dodao je premijer.

Naveo je da je ‘novo povjerenje’ prema kompaniji uspostavljeno upravo donošenjem novog zakona i postavljanjem izvanredne uprave što je ‘u vrlo kratkom roku omogućilo da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje’.

Financijski stručnjak i vlasnik konzultantske tvrtke Grubišić i Partneri Andreja Grubišića za Tportal kaže da Agrokor nije u stanju vraćati dugove. Dodatni minus izvanredne uprave, zaključuje Grubišić, to je što nije dokapitalizirala krovnu tvrtku.

Munjiza: Agrokorovi vjerovnici morat će smanjiti potraživanja za 70%

Svi znaju da Agrokor momentalno nije u dobroj situaciji, pa oni koji daju novac žele dodatno osiguranje. Tražili su imovinu najboljih kompanija. Agrokor je kompleksna kompanija, s pedesetak kompanija kojima je upravljao, njegova tržišna kapitalizacija i godišnji promet bio je preko 7 milijardi kuna u 2016., bez Mercatora. Budući da je vođen kao koncern, bankari su tražili da se najvrednija imovina založi, objasnio je bivši predsjednik uprave Konzuma Drago Munjiza za HRT.

Konačni rezultati sondiranja ukupnog dugovanja Agrokora u studenome

Izvješće se najavljivalo i dvaput odgodilo, ali važno je da je ono precizno jer i najmanja pogreška može biti povod za tužbu. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak se zbog toga i obratio sudu da sazna koji mu je krajni rok, vjerujem da prije toga, a to bi bila sredina 11. mjeseca, neće izlaziti s nekim rezultatima.

Bez uvjeta za stečaj

Očekujem da neće biti uvjeti za stečaj, imovina i potraživanja bit će izjednačeni, vjerujem. Pitanje je na koji način će se valorizirati imovina, koliko će se žuriti s prodajom. Špekulanti se mogu izbjeći uz pomoć Vlade. Kompanija je izuzetno vrijedna i moraju se naći kvalitetni hrvatski partneri ili strani koji su u tom biznisu. Špekulanti bi to preprodavali.

Oni kojima Agrokor duguje svoje dugovanje morat će umanjiti za 70 posto

Mislim da će oni kojima Agrokor duguje svoje dugovanje morati umanjiti za 70 posto, ali to su u ovom trenutku špekulacije. Kako će Agrokor zaraditi za svoja dugovanja, tek će se vidjeti.

Sberbank želi blokirati cijeli proces

Sberbank je htio postići dogovor da postane većinski vlasnik, to im nije uspjelo pa je to postalo njihovo prvo razočaranje. Drugo je kad nije prihvaćen njihov prijedlog ‘roll upa’ i sada imaju negativno iskustvo, štite se tako što žele blokirati proces i vratiti ga na početak. Žele biti vlasnik cijelog Agrokora, ili 51 posto ili barem da im se prizna prvenstvo u količini novca koji su već dali.

Situacija se stabilizirala

Ljudi u Agrokoru i sada gube posao, no situacija se stabilizirala, Konzum više nije najveći i najbolji lanac, ali prodaja ide dalje.

Agrokor zaslužuje konstruktivnu pomoć

U njega je u zadnjih 10 godina investirano 18 milijardi kuna, tamo radi 40 tisuća ljudi, to su sve strateške industrije i bilo bi šteta da ne dobije pomoći, ali konstruktivnu. Mora se vratiti investicijski potencijal nekih kompanija koje su izvrsne, ali im fali novca, a dio kompanija je suvišan. Nije lako ni te kompanije zatvoriti, teško o tome mogu odlučiti njihovi direktori ili sam povjerenik. No sve u svemu, stvari idu naprijed i ja sam optimist.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Tportal/hrt