Singapur proglašen najskupljim gradom na svijetu

Singapur je na vrhu globalne liste 131 grada kao najskuplji grad na svijetu za život u 2014. godini, prema Obavještajnoj jedinici grupe The Economist (EIU), prenosi BBC.

Snažna valuta ovoga grada u kombinaciji s visokim troškovima posjedovanja automobila i sve većim cijenama komunalija doprinose prvom mjestu Singapura na ovoj listi.

On je ujedno i najskuplje mjesto na svijetu za kupnju odjeće.
Singapur je ovim zamijenio Tokio, koji je bio na prvom mjestu 2013. godine.

Ostali gradovi koji predstavljaju pet najskupljih gradova za život su Pariz, Oslo, Zurich, Sydney, a iza njih je Tokio na šestom mjestu.

Svjetska anketa o troškovima života koju je proveo EIU alat je koji koristi New York kao bazu. Razmatra više od 400 pojedinačnih cijena.

Uspon Azije

Među prvih deset gradova ove godine dominiraju gradovi Azije i Australazije, kao i neki u Europi.
„Sve bolja mišljenja o strukturno skupim europskim gradovima u kombinaciji s nastavkom uspona azijskih žarišta znači da ove dvije regije i daje daju većinu najskupljih svjetskih gradova,“ rekao je urednik izvješća, Jon Copestake.

„Ali azijski su gradovi i dalje i među najjeftinijim svjetskim gradovima, osobito na indijskom podkontinentu.“
Većina azijskih gradova koji su na vrhu liste tu su uglavnom zbog viših cijena prehrambenih proizvoda. Tokio je još na vrhu liste kada je riječ o svakodnevnim namirnicama.

Jeftina Indija

Međutim, ne udaraju svi azijski gradovi po džepu.
Otkriveno je da su najveći gradovi Indije, uključujući Mumbai i New Delhi, među najjeftinijima na svijetu.
Cijene u Mumbaiju niske su zbog velike nejednakosti u prihodima.
Niske nadnice mnogih od radnika ovoga grada drže potrošnju na niskoj razini, a vladine subvencije pomogle su da tako i ostane.

Izvan podkontinenta, Damask u Siriji doživio je najveći pad, postavši četvrti po redu najjeftiniji grad na svijetu zato što je sukob u zemlji doveo do poniranja cijena.

Dok anketa EIU-a uzima u obzir troškove života, druge tvrtke koriste drugačije metode istraživanja.
Mercer provodi istraživanje kako bi utvrdio koji su najskuplji gradovi za emigrante.

Otkrio je da je u 2013. godini Luanda u Angoli bila najgora za emigrantske novčanike zbog poteškoća u nalaženju prikladnog sigurnog smještaja, te visoke cijene uvezene robe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: bbc
Photo: bbc