Uprava Mirne poručila Podravki: prodaja dionica javnom dražbom nije zakonita

Uprava Mirne priopćila je danas kako smatra da prodaja dionica Mirne i namirenje izvansudskim putem nije dopušteno.

Mirna je to priopćila zbog najave Podravke koja bi tako osigurala tražbine javnom dražbom.

Iz uprave objašnjavaju kako se temeljem članka 495. st.2. Zakona o tržištu kapitala izričito zabranjuje namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem.

“Podravka d.d. stekla je založno pravo na dionicama Mirne d.d. prisilnim putem i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu od 17.6.2010. godine,” tvrde u Mirni i napominju kako je donošenjem rješenja o ovrsi i zapljenom dionica se steklo založno pravo prisilnim putem, citirajući članak 198.c st.1. Ovršnog zakona – NN 57/96.

U Mirni smatraju da budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne d.d., prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona.

“Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem,” tvrde u Mirni i dodaju kako je prodaja izvansudskim putem zabranjena, a pravni posao koji je sklopljen izvansudskim putem smatra se štetnim jer je protivan prisilnom propisu.

Podravka u postupku izvansudskog namirenja tražbine putem javne dražbe prodaje 155.329 dionica rovinjske Mirne, stoji u priopćenju Podravke objavljenom jučer na stranicama Zagrebačke burze. Radi se o 42,20 posto ukupno izdanih dionica.

Podravka je za organizaciju i provođenje prodaje ovlastila Investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri d.o.o.

Uprava Mirne ranije je podnijela kaznenu prijavu protiv ministra financija Slavka Linića, Hrvatske poštanske banke i Podravke Uskoku i antikorupcijskom vijeću, kako kažu, s ciljem „rasvjetljavanja svih okolnosti i spašavanja Mirne“.

Zbog neizglasavanja plana financijskog restrukturiranja tvrtke te zbog isteka zakonskog roka za provođenje tog postupka, obustavljen je postupak predstečajne nagodbe nad Rovinjskom tvrtkom za preradu ribe Mirna i podnesen je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Odjel gospodarskog kriminala policije je na dan javnog objavljivanja rješenja o obustavi postupka koji vodi stečaju, obavijestio je Upravu da se provode predistražne radnje nad Mirnom.

Uprava je ranije priopćila da je neistina da je Podravka iskazala interes za preuzimanje Mirne, kako se špekuliralo u medijima, kad “nitko nikad nije vidio plan ili bilo kakav pisani trag o interesu Podravke za dokapitalizaciju Mirne.“

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: mirna.hr