Usporava godišnja stopa pada broja zaposlenih u industriji

Foto: FaH

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), na mjesečnoj razini, prema lipnju, broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u sedmom se mjesecu ove godine nije mijenjao, dok je u odnosu na srpanj prošle godine smanjen za 1 posto, što je najniža stopa pada zabilježena na godišnjoj razini u 2014. godini, prenosi politikaplus.com.

Najviša godišnja stopa u ovoj je godini zabilježena u siječnju, kada je broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini, prema siječnju 2013., smanjen za 3,5 posto. Od tada se godišnja stopa pada broja zaposlenih iz mjeseca u mjesec smanjuje te je u travnju pala ispod 2 posto (1,7 posto), da bi se u svibnju broj zaposlenih smanjio za 1,5 posto, a u lipnju za 1,3 posto na godišnjoj razini.

Na godišnjoj se razini pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine, kada je ostvaren blagi, 0,3 postotni rast.

Na mjesečnoj se razini pak broj zaposlenih smanjivao osam mjeseci zaredom sve do ožujka ove godine, kada je porastao za 0,5 posto prema veljači. Uslijedila su tri mjeseca podjednakog rasta – u travnju za 0,3 posto, a svibnju i lipnju za 0,5 posto, dok u srpnju ove godine službena statistika ne bilježi promjenu u broju zaposlenih.

Usporedno sa smanjenjem broja zaposlenih, u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje proizvodnosti rada u hrvatskoj industriji, i to za 2,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u srpnju prema lipnju, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji ostao nepromijenjen, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,4 posto, a opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1.

Na međugodišnjoj razini, prema srpnju lani, u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od 90,6 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, u sedmom mjesecu ove godine bilo je 1 posto manje zaposlenih.

Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju smanjen za 3,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,7 posto.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji povećana za 4,2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju ostala nepromijenjena, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji je smanjena za 1,9 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/politikaplus.com
Photo: fah