Završio deseti Croatia Forum u Dubrovniku

Razvojna politika nije samo pitanje davanja novca već omogućuje stabilnost i sigurnost zemalja, a oni su preduvjet za normalan razvoj, izjavio je u subotu u Dubrovniku zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović po završetku desetog Croatia Foruma.

“Razvojna politika nije samo pitanje davanja novca već uključuje puno više od toga, prvenstveno stabilnost i sigurnost na područjima koja želite stabilizirati kako bi se mogla normalno razvijati. Ukoliko ponudite perspektivu ljudima na tim područjima, oni će biti manje skloni da se uhvate nekih radikalnih ideologija ili da krenu u neke možda destabilizacije svojih ili drugih država”, rekao je Klisović u izjavi za novinare.

Istaknuo je da je potrebno odrediti cilj razvojne pomoći za svaku pojedinu zemlju, ali i objasniti vlastitim građanima kako je mnogo bolje pružati pomoć potrebitim zemljama nego sanirati posljedice sukoba.

“Razvoj je, bez obzira koliko izgledao skup, uvijek puno učinkovitiji i jeftiniji nego sukobi i onda upravljanje posljedicama tih sukoba gdje dolazi do teških kršenja ljudskih prava, gubitaka života, devastacije cijelih društava, ali i devastacije materijalnih dobara, infrastrukture i svega onoga što čini jedno humano društvo.”

Po njegovim riječima, s Croatia Foruma je otišla poruka da je razvojna politika važna kako za nerazvijene zemlje tako i za razvijene zemlje.

“Mislim da smo ovim Croatia Forumom ove godine dali veliki doprinos daljnjem razvijanju ove agende, dali doprinos razmišljanju koje će biti izuzetno važno potvrditi na konferenciji u Adis Abebi, a nakon toga na summitu u New Yorku i u tom smislu ja sam zadovoljan rezultatima i vjerujem da su zadovoljni i svi ostali učesnici ove konferencije”, kazao Klisović.

Deseti po redu Croatia Forum ove je godine održan na temu “Nova politika razvoja – prema partnerstvu i zajedničkoj viziji” uz sudjelovanje 28 ministara vanjskih poslova i zamjenika ministara te druge visoke domaće i strane dužnosnike.

Ova tradicionalna godišnja vanjskopolitička konferencija koju organizira ministarstvo vanjskih i europskih poslova svojevrsna je uvertira u Međunarodnu konferenciju o financiranju razvoja u Adis Abebi, koja počinje u ponedjeljak, i sastanak na vrhu UN-a u New Yorku o razvojnom planu za razdoblje nakon 2015. godine.

Partnerstvo malih i velikih donatora, održivi razvoj, izazovi terorizma – samo su neke od tema kojima su se tijekom trodnevnog skupa bavili brojni inozemni i domaći visoki dužnosnici, respektabilni panelisti i moderatori, među kojima i prvi put oni s afričkog kontinenta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah