Županijska skupština prihvatila zaključak o Uljaniku, Savudrijskoj vali i tunelarini

Foto: Thinkstock

Stanje u brodogradilištu Uljaniku i Savudrijskoj vali te naplata tunelarine kroz Učku teme su koje su obilježile početak 2018. u Istri, a one zbog svoje važnosti zahtijevaju miran i staložen razgovor, poručio je istarski župan Valter Flego u ponedjeljak na sjednici istarske Županijske skupštine u Pazinu, a vijećnici su jednoglasno prihvatili zaključak o tim pitanjima.

“Kada govorimo o Uljaniku, onda govorimo prije svega o opstojnosti naše brodogradnje, pogotovo kad znamo da je u strukturi istarskoga BDP-a na prvome mjestu proizvodnja, pa trgovina i usluge, a tek na trećem mjestu turizam. Time se ponosimo jer proizvodnju trebamo poticati i ona nam treba biti prioritet”, rekao je župan Flego .

Istaknuo je da sve države čuvaju proizvodnju, što moramo činiti i mi, a brodogradnja je, dodao je, “uz avioindustriju, automobilsku i IT sektor jedna od najsofisticiranijih djelatnosti”.

Ističući da je Uljanik jedino brodogradilište koje država nije sanirala, a zaslužno je spas riječkog Brodogradilišta “3. maj”, Flego je podsjetio na neke razloge zbog kojih je pulsko brodogradilište u financijskim teškoćama. Istaknuo je nemilosrdnu konkurenciju u kojoj Kina i Koreja drže 43 posto narudžbi brodogradnje u svijetu, nedostatak radne snage i neprilagođen obrazovni sustav te, kako je rekao,” nestabilne političke situacije u Hrvatskoj”.

Županijska skupština prihvatila je zaključak u kojem se navodi da je potpuno odgovorna i odlučna u očuvanju Uljanika, gospodarskog simbola Istre i Hrvatske, te od svih mjerodavnih sudionika traži “odgovorno postupanje i maksimalan angažman radi osiguravanja dugoročne opstojnosti brodograđevne djelatnosti Grupe Uljanik i hrvatske brodogradnje”. Također, zaključkom se pozivaju svi sudionici u procesu restrukturiranja da svojim djelovanjem omoguće nastavak poslovanja i proizvodnje te povećanje konkurentnosti radi očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

U vezi sa Savudrijskom valom istarski župan Valter Flego pozvao je Sloveniju da smanji tenzije, a dijalog vidi kao jedino moguće rješenje.

“Ljudima treba omogućiti da rade i od svoga rade žive, i to je najbitnije. Suradnja, prosperitet i miran život naš su prioritet. Želimo i dalje normalno živjeti, raditi, surađivati i napredovati zajedno sa svojim susjedima iz Slovenije”, poručio je župan Flego.

U zaključku Skupština Istarske županije poziva na razum i odgovornost te traži od hrvatske i slovenske vlade da “poslušaju glas građana i da odmah dogovore rješenja koja će omogućiti ribarima slobodno ribarenje, poljoprivrednicima obrađivanje svoje zemlje, miran život svim građanima bez pritisaka, kazni, žičanih ograda i straha”.

U zaključku koji se odnosi na naplatu tunelarine, Županijska skupština pozvala je Vladu da, vodeći se načelom jednakopravnosti, pronađe model kojim će se Istranima omogućiti besplatan prolaz kroz tunel Učku Na taj način, navodi se u zaključku, “uz snažnu potporu nastavku gradnje punog profila Istarskog ipsilona, stimulira se razvoj i bolje povezivanje Istre čiji su građani samodoprinosom Tunel Učku i izgradili”.

Istarski župan Valter Flego zatražio je da se hitno sazove sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te Savjeta za gospodarstvo Istarske županije kako bi i ta tijela raspravljala o stanju u Uljaniku i Savudrijskoj vali.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš