Znate li koji je najukusniji proljetni mjesec u Lovranu? Travanj, naravno! To je mjesec ukusnih mladih šparoga i bogate gastronomske ponude temeljene na tim jedinstvenim izdancima prirode.
15. izdanje Festivala šparoga, koje će ove godine trajati od 11. do 30. travnja počelo je manifestacijom „Feštom od šparug“ – spravljanjem velike fritaje od 1.000 jaja i 30 kg šparoga u tavi promjera dva metra! Događaj je to koji domaći stanovnici i gosti grada nipošto ne propuštaju. No ako vam se ipak dogodi da propustite tu priliku, nije sve izgubljeno jer tek predstoje dani kada će svi lovranski restorani i konobe nuditi jelovnike kojima su osnova netom ubrane divlje šparoge.
Specijaliteti od ove samonikle biljke koja raste na obroncima Učke nude se po 15. put u lovranskim restoranima od 11. do 30. travnja, a gosti će moći i u organizirano branje.
Lovran se nalazi u neposrednoj blizini za šparoge iznimno plodnog tla smještenog na padinama planine Učke. Osim što ih se u ovom proljetnom razdoblju može naći u izobilju, lovranske šparoge odlikuje i dodatna kvaliteta – poseban okus koji zahvaljuju strujanju i miješanju morskog i planinskog zraka. Šparoge se u gastronomiji koriste poput gljiva i može ih se pripremiti na mnogo načina. Fritaja je najpopularnija, a dodamo li jajima šunku, pršut, parmezan, račiće, dobit ćemo zaista ukusnu deliciju.
Mogu se koristiti kao dodatak juhama, za fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, kao prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. Šparoge su inače jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare, no to je tek mali dio njenih ukupnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa