Stanje alarmantno: od početka godine broj krava manji je za 5000

Bjelovar, 18.4.2016. - Ministar poljoprivrede Davor Romiæ posjetit æe Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje se susreo s poljoprivrednim proizvoðaèima iz sektora mlijeka i stoèarske proizvodnje. Posjetio je i mladog poljoprivrednika Mihaela Skendera koji se bavi tovom junadi te OPG Snježane Šolèiæ koja se bavi proizvodnjom mlijeka. Na fotografiji Vladimir Bilek, Damir Bajs, Davor Romiæ i Mladen Šolèiæ. foto HINA / mm

U domaćem mljekarstvu, zbog smanjene otkupne cijene mlijeka, stanje je alarmantno, a od početka godine broj krava manji je za 5000. Tov junadi i svinja također je slabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mjerama za spas stočarstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja je vodeća po broju stočara, govorio je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Najavio je da će ove godine mljekarski sektor dobiti više novca nego lani. “Ono što je za mljekarski sektor jako dobro jest da će dobiti gotovo 100 milijuna kuna više nego lani. Znači prepoznat je taj prbolem i mljekari će iz državnog proračuna dobiti više novca”, rekao je Romić.

Mjere za spas stočarstva trebale su stupiti na snagu jučer, tvrde neki od seljaka u razgovoru s ministrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, obitelj Šolčić, s oko 350 krava na mužnji, zbog pada otkupne cijene mlijeka na mjesec gubi oko 17.000 kuna – kunu po litri. “U razmišljanju sam bio i ja i moj sin da prekinemo s tim. Ne znamo što s objektima, što s ovim svim. Strpit ćemo se još malo dok ne vidimo kakva je situacija”, kazao je Mladen Šolčić iz Patkovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.