Afera ‘Vjetroelektrane’: Sud Bašića i Stipića vratio u pritvor

Foto: Fah

Poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, okrivljeni zajedno s Josipom Rimac i još nekoliko osoba, iz afere ”Vjetroelektrane” vraćeni su u pritvor nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu Uskoka na odluku suca istrage tog suda o potvrđivanju njihove jamčevine.

Naime, Izvanraspravno Vijeće odlučujući o žalbi USKOK-a na nedavno puštanje Bašića i Stipića iz istražnog zatvora preinačilo je odluku suca Olivera Mittermayera, i zaključilo da u njihovom slučaju ipak postoji opasnost od bijega, te ih odmah nakon sjednice Izvanraspravnog vijeća vratilo u Remetinec, javlja N1.

Najnoviji je to događaj u kompliciranoj pravosudnoj priči oko istražnog zatvora u kojoj već postoji i ranije pravomoćno rješenje o prihvaćanju ukupno 19 i pol milijuna kuna jamstva. Nakon što se provede cijela procedura oko jamstva, Bašić i Stipić bit će ponovno, kako objašnjavaju na zagrebačkom Županijskom sudu, dovedeni pred suca istrage gdje će morati dati svoja obećanja i zatim će ih se pustiti da se brane sa slobode.

Uspjeli neopaženo 10. veljače prijeći granicu

Podsjetimo, istraga protiv svih njih pokrenuta je u svibnju lani, a od tada do veljače 2021. Bašić i Stipić bili su nedostupni. Točnije, bili su u BiH, pa im je u odsutnosti određen istražni zatvor po sve tri osnove, za njima je raspisana međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog.

No usprkos svemu tome, oni su na još uvijek neutvrđen način, zbog čega su naknadno ipak prekršajno prijavljeni, uspjeli neopaženo 10. veljače prijeći granicu, provesti se kroz Hrvatsku i doći na vrata Remetinca te ući jer im je u to vrijeme još egzistirao istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

Na ispitivanju pred Uskokovim istražiteljima negirali su sumnje da su u aferi ”Vjetroelektrane” bivšoj HDZ-ovoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Nakon ispitivanja njihove obrane nude zajedno jamčevinu od 20 milijuna kuna za obranu sa slobode.

Vinko Mioč, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, jamstvo prihvaća, no odluku koju je napisao izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zbog nekih tehničkih pogreški vraća mu na ponovno odlučivanje. Ponovo prihvaća ponuđeno jamstvo od 20 milijuna kuna, a u međuvremenu Bašiću i Stipiću ističe jednomjesečni istražni zatvor pa USKOK traži produljenje istražnog zatvora jer odluka o jamčevini još nije pravomoćna. A Oliver Mittermayer, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ne prihvaća zahtjev USKOK-a, već na opće iznenađenje Bašiću i Stipiću ukida istražni zatvor uz obrazloženje da su se okolnosti promijenile. I sve to dok odluka o jamčevini još nije postala pravomoćna. Bašić i Stipić izlaze iz Remetinca, a koji dan kasnije odluka o njihovoj jamčevini postaje pravomoćna. Tako oni postaju prvi koji su na slobodu izašli uz ponuđeno jamstvo koje nisu položili, navodi Večernji list.

U međuvremenu se USKOK žalio na odluku suca Mittermayera, a tu je žalbu izvanraspravno vijeće sada prihvatilo, pa se Bašić i Stipić moraju vratiti u Remetinec, odnosno već su vraćeni jer su izravno s ročišta ondje odvedeni. A koliko će ovaj put ostati, ovisi o tome koliko će vremena sudu trebati da se upiše na nekretnine koje su njih dvojica ponudila kao jamstvo te o tome koliko će njima dvojici trebati da ostatak jamčevine u gotovom novcu uplate na račun suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1/vecernji.hr