Aladrović: Stojim iza Upravnog nadzora u vezi preminule djevojčice, postojali su propusti

Foto: fah

Ministar socijalne politike Josip Aladrović u ponedjeljak prilikom predstavljanja Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi govorio je o različitim rezultatima nalaza o odgovornosti u vezi preminule dvoipol godišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

Josip Aladrović je izjavio kako stoji iza Upravnog nadzora Ministarstva koji je utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet obitelji preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Podsjetimo, nalazi struke dali su drugačije rezultate.

Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora utvrdile su u zasebnim stručnim nadzorima kako su i socijalne radnice i psihologinje zadužene za tu obitelj radile po standardima, a Ministarstvo je u petak poručilo kako će proučiti njihove nalaze i sve proslijediti Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

“Ministarstvo stoji iza nalaza Upravnog nadzora. Nadzor je utvrdio određene pogreške u postupanju i rezultat nadzora je dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu, a bit će dostavljeni i rezultati stručnog nadzora. Tko je pogriješio, Komora ili Ministarstvo, ne mogu niti želim komentirati”, rekao je ministar Aladrović.

Pri tom je pohvalio svoje Ministarstvo i javnu upravu navodeći da radi efikasno jer je isti dan poslalo nadzor i sastavilo izvještaj. Rekao je da to nije brzopleto donošenje odluke. Na pitanje zašto je Komori socijalnih radnika trebalo duže naveo je da je socijalna radnica iz predmeta bila covid pozitivna.

Zatim je rekao da ne postoji zakonska mogućnost da se pomire rezultati ta dva različita nadzora te je ono što mogu – poslati sve nadzore i nalaze Županijskom državnom odvjetništvu i nakon toga vidjeti postoje li elementi nekih drugih vrsta odgovornosti.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić podsjetila je da je Upravni nadzor Ministarstva utvrdio kako djevojčica nije trebala biti vraćena u biološku obitelj uzimajući u obzir da je u vrlo ranoj dobi otišla kod udomitelja i u udomiteljskoj obitelji bilo smještena više od godinu i pol.

“To su sve faktori koji su jako bitni za povratak djeteta u biološku obitelj. Također, određeni rizici kod roditelja su i dalje postojali. Iako su postajala poboljšanja što se tiče roditelja, i dalje su postojali rizici”, ustvrdila je.

Upitana tko je donio konačnu odluku da se dijete vrati u biološku obitelj te ako su postojali rizici kod roditelja, zašto je kod njih ostalo drugo dvoje djece, Barilić je odgovorila da Ministarstvo i Komora imaju određene nadležnosti, a što se tiče pojedinačne odgovornosti – ŽDO će procjenjivati postoji li elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

Bila je upitana i da pojasni navode Komore socijalnih radnika da odluka o ostanku djeteta u udomiteljskoj obitelji “ne bi prošla na sudu” jer su se uvjeti u biološkoj obitelji popravili i da je dijete moralo biti vraćeno, ustvrdila je da je prema važećim propisima postojala mogućnost da dijete ostane u udomiteljskoj obitelji.

Na pitanje gdje su sada socijalne radnice koje su radile na tom slučaju, odgovorila je da ih je, prema informacijama koje imaju, v.d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, raspodijelila na druge odjele.

Izmjene Obiteljskog zakona nisu u planu za ovu godinu

Aladrović je govorio i u izmjenama Obiteljskog zakona po pitanja izuzimanja djece iz obitelji i lišenja prava na roditeljsku skrb poručivši da je to kompleksan zakonski projedlog koji nije u Vladinom planu za ovu godinu, tj. trenutno nije na listi prioriteta. No, dodao je da Vlada nije nesklona da se u sljedećem periodu o tome razgovara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr