(Samo)odlikovanja: Josipović teško pogriješio, te obezvrijedio sva državna odlikovanja

Potez bivšeg predsjednika Josipovića kojim je odlikovanjima i priznanjima nagradio svoje bliske suradnike je potpuni politički promašaj, narušavanje načela konstitucionalizma te potez uvrijeđenog političara, zaključili su u jučerašnjoj emisiji Studio 4 politički analitičar Davor Gjenero, potpredsjednik HHO-a Igor Peternel te bivši pročelnik za odlikovanja predsjednika Tuđmana Stjepan Adanić.

‘Da je pobjedio na izborima, ne bi donio odluku o odlikovanjima’

“Josipović je narušio načelo konstitucionalizma. Ponio se kao sudac u vlastitoj stvari. Drugi problem je što je noć prije dolikovanja u pravnom smislu i sam priznao da nije predsjednik. Bilo bi džentlmenski da je napisao pismo Kolindi Grabara Kitarović i predložio suradnike za visoka državna odličja, budući da je on u trenutku dodjele bio samo skrbnik nad institucijom predsjednika”, rekao je Gjenero.

Josipović ne bi donio takvu odluku o odlikovanjima da je bio izborni pobjednik, smatra Gjenero.

“Meni to djeluje kao uvrijeđeno i ljutito ponašanje nakon izbora. To nije ispalo inteligentno budući da Josipović najavljuje nastavak političke karijere”, komentirao je Igor Peternel.

Stjepan Adanić smatra da je Josipović teško pogriješio, te obezvrijedio sva državna odlikovanja. “Državna odlikovanja ne služe tome. Ako je htio odlikovati svoje suradnike, mogao im je povećati plaće”, rekao je Adanić.

‘Josipović može postati marginalno parlamentaran’

Gosti su komentirali i Josipovićevu najavu izlaska na parlamentarne izbore.

“On je institucija, ne bi se trebao baviti izborima u parlamentarnom smislu. Došao je do vrha i više ne postoji veća stepenica. Ovo je ispod nivoa”, rekao je Peternel napomenuvši kako su prisutni ograničavajući faktori – odlikovanja suradnika, aktivacija dužnosničke plaće i odbacivanje SDP-a.

Gjenero smatra kako je bivši predsjednik prije trebao računati na mjesto Ustavnog suca, mjesto stalnog suca Ustavnog suda ili suca međunarodnog suda te da očito ne razumije kako funcionira izborni sustav.

“On ne razumije elementarna pravila političke aritmetike. On može osnovati treći blok, ali ovaj izborni sustav, koji nije razvijen u pravom smislu riječi, čini veliku devijaciju u pretvaranju glasova u mandate. Može postati marginalno parlamentaran ali ne može računati na glasove SDP-ovih birača”, zaključio je Gjenero.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\hrt
Photo: screenshot