Analiza: Od 128 gradova tek je u dva rasla nezaposlenost

Foto: fah

Od 128 hrvatskih gradova u posljednjoj godini tek su dva zabilježila rast nezaposlenosti i to manji od deset posto, dok ostatak bilježi uglavnom dvoznamenkasti pad, pokazala je analiza temeljem podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koju je u utorak objavio portal ‘gradonačelnik.hr’.

Analiza, u kojoj su navedeni podaci o stopi nezaposlenosti u prosincu 2016. i 2017., a koju je izradila IT tvrtka COIN pokazala je da Buzet ima najmanju stopu nezaposlenosti, dok najveći pad nezaposlenosti bilježe Križevci i Jastrebarsko.

Otkako je krenuo val iseljavanja mladih iz Hrvatske, a pogotovo nakon što je Zavod za zapošljavanje postrožio pravila pa je iz evidencije izbrisano oko 60 tisuća prijavljenih, podaci o stopama, odnosno padu nezaposlenosti u javnosti se gledaju s puno skepticizma i podozrivosti.

Portal napominje da sama statistika i brojke o smanjenju broja nezaposlenih u nekoj sredini ne znače da su se ti ljudi i zaposlili, a da gospodarstvo raste jer su za taj zaključak jedini relevantni podaci o zaposlenosti Državnog zavoda za statistiku na koje trebati još pričekati.

Smatraju, međutim, zanimljivim u međuvremenu pogledati trendove kad je nezaposlenost u pitanju, posebice kad se vidi da su gradovi s najmanjim stopama uglavnom uspješni i za život poželjni te ulažu velika financijska sredstva u poticanje poduzetništva i gospodarstva.

Po toj analizi, od 128 hrvatskih gradova u posljednjoj godini tek su dva zabilježila rast nezaposlenosti i to manji od deset posto, dok ostatak bilježi uglavnom dvoznamenkasti pad, 15 gradova preko 30 posto, 52 grada između 20 i 30 posto, isto toliko između 10 i 20 posto te njih šest ispod deset posto.

Drugi najveći pad nezaposlenosti, nakon Križevaca, bilježi Jastrebarsko – 42,9 posto (sa 10,5 na 6 posto), a treći je Buzet s padom od 38,1 posto (s 4,2 posto na 2,6 posto). U deset gradova s najvećim padom nezaposlenosti još su Prelog, Zaprešić, Ozalj, Rab, Sveta Nedelja, Đurđevac i Ivanec.

Što se same stope nezaposlenosti tiče, raspon se u gradovima kreće od 2,6 u Buzetu, do najviše 37,3 posto. Čak 50 gradova ima stopu ispod deset posto, njih 48 je između 10 i 20 posto, a sedam ih je iznad 30 posto. Nakon Buzeta, grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj od 2,9 posto je Varaždin, a slijede Pazin (3,5 posto), Čakovec i Prelog (3,6 posto), Zabok (3,8 posto), Krk i Poreč (3,9 posto), Križevci (4,1 posto) te Novigrad u Istri (4,6 posto).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv