Arsen Bauk novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a

Foto: fah

Novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a je Arsen Bauk, a potpredsjenici su Sabina Glasnovac i Gordan Maras, odlučilo je predsjedništvo stranke u subotu na sastanku održanom u Novoj Gradiški na kojem je proklamirano pet programskih načela, od kojih je prvo povratak povratak povjerenja u socijaldemokraciju.

“Nova socijaldemokracija za novo desetljeće glavna je tema današnjeg skupa, rekao je Davor Bernardić nakon izbora novog stranačkog vodstva saborskoga kluba stranke. SDP-ovo predsjedništvo danas je proklamiralo i pet programskih načela, od kojih je prvo povratak povjerenja u socijaldemokraciju.

“Drugo je sklapanje savezništva s cijelim spektrom lijevih intelektualaca, gospodarstva i akademske zajednice u cilju jačanja SDP-a i same ljevice. Treći je priprema stranke za lokalne izbore. Četvrto dobro društvo kao garancija zaštite radnika i radničkih sloboda. Peto razvoj industrije i održivi razvoj Hrvatske kao temelj dobrog društva i stvaranja nove vrijednosti”, rekao je Davor Bernardić danas u Novoj Gradiški.

Prvi sastanak s lijevim intelektualcima već sutra

Najavio je kako će prvi sastanak s intelektualcima lijeve orijentacije sastati već sutra.

Za održavanje skupa SDP-ovaca – članova Predsjedništva, Kluba zastupnika u Saboru i lokalnih stranačkih vodstava, Nova Gradiška, prema njegovim riječima, nije odabrana slučajno.

“Ovdje smo kod našeg gradonačelnika Vinka Grgića koji radi dobre stvari. Naći ćemo se s rukovodstvima općinskih i gradskih organizacija i razgovarati o budućnosti Brodsko-posavske županije. Ona je nažalost, 25 godina nakon rata, poraća, HDZ-a, ostavljena na milost i nemilost iseljavanju i siromaštvu”, rekao je Bernardić.

Nedavna ostavka Tihomira Jakovine na mjesto predsjednika županijske organizacije SDP-a nije dobra poruka uoči izbora, ali će stranka nakon toga izaći ojačana, rekao je. “Ovdje ćemo konačno nakon 25 godina doći u priliku upravljati Brodsko-posavskom županijom. To je važno za ljude iz Slavonije, koji jedino što su vidjeli do sada je siromaštvo i iseljavanje. Zadatak SDP-a i socijaldemokracije u Hrvatskoj je da se to promijeni”, rekao je Bernardić.

Predsjednik SDP je rekao kako je stav stranke da na lokalne izbore treba ići s jakim ljudima. Na upit novinara koji su njegovi favoriti, Bernardić kaže kako je odgovornost na lokalnim organizacijama.

Upitan kako on među kandidatima vidi Ranaka Ostojića i Peđu Grbina, rekao je da ih vidi kako kolege koji mogu dati velik doprinos SDP-u i razvoju svojih lokalnih sredina.

Bauk: Klub SDP-a koristit će sva sredstva parlamenatrne borbe

Novi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru Arsen Bauk rekao je kako vjeruje da će zajedno s novim potpredsjednicima Sabinom Glasovac i Gordanom Marasom pridonijeti većoj vidljivosti rada Kluba koristeći sva sredstva parlamentarne borbe.

“Koristit ćemo sva Poslovnikom dopuštena sredstva parlamentarne borbe. Način na koji ćemo ih koristiti ovisit će o trenutnoj situaciji”, rekao je Bauk.

Rekao je da neće ostati na mjestu predsjednika Odbora za pravosuđe.

Na upit što znači povratak povjerenja u socijaldemokraciju, Bauk je rekao kako SDP u nizu izbora osvaja više od 33 posto glasova, ali je jedino 2011. godine to bilo dovoljno da sastave vlast. Vjeruje da građani nisu izgubili povjerenje u SDP ni u socijaldemokraciju, a stranka će se, kazao je, boriti za njihovo povjerenje u to da SDP može bolje voditi zemlju. “Dva mjeseca rada Vlade pokazala su puno improvizacije, loših prijedloga i puno loših poteza”, rekao je Bauk.

Novo vodstvo SDP-ova saborskoga kluba Zlatko Komadina komentirao je kao dobar potez predsjednika stranke. Što se povratka povjerenja u socijaldemokraciju tiče, rekao je kako to u okružju neoliberalizma nije lako, ali se ne smije odustati.

Današnji sastanak stranačkog vrha u Novoj Gradiški Franko Vidović ocijenio je konstruktivnim, a na upit novinara potvrdio je svoju zainteresiranost da se kandidira za gradonačelnika Šibenika na lokalnim izborima. “Moja obaveza kao građanina, kao čovjeka i političara je da napravim nešto za svoj grad”, rekao je Vidović.

Novinari su tražili od Arsena Bauka komentar današnjeg prosvjeda A HSP-a u Zagrebu, završenog ustaškim pozdravom predsjednika stranke i prosvjednika, nakon čega je stranački čelnik uhićen. Bauk je rekao da je legitimno prosvjedovati u skladu sa zakonom, a ako se izađe izvan ustavnih i zakonskih okvira, postoje sankcije. “U svakoj zemlji ima minornih političkih stranaka, tako ima i u Hrvatskoj. AHSP je jedna od njih, to je ukras demokracije. Ako izađu izvan ustavnih i zakonskih okvira za to postoje jasne političke i pravne sankcije”, rekao je Bauk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina