Bandić dobiva počasni doktorat? Evo tko ga je predložio

Foto: Fah

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potvrdio je da je prijedlog Muzičke akademije o dodjeli počasnoga doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ušao u redovnu proceduru Sveučilišta te da takva odluka nije neuobičajena.

“Sveučilište u Zagrebu dobilo je s Muzičke akademije prijedlog da se gospodinu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Oni su ga široko obrazložili i danas će u redovitoj proceduri na sjednici Senata biti predloženo povjerenstvo koje će o tome dati svoje mišljenje”, potvrdio je Hini rektor Damir Boras.

“Daju se počasni doktorati i znanstvenicima i bivšim alumnima, daje se i onima koji su značajno zadužili svijet ali se daje i onim političarima koji su zadužili Hrvatsku, a daje se i gradonačelnicima koji pomažu razvoju sveučilišta koja se nalaze u njihovim gradovima. Dakle, to nije ništa neuobičajeno”, rekao je Boras novinarima nakon sjednice Senata na kojoj je imenovano povjerenstvo koje će dati mišljenje o prijedlogu za dodjelu počasnoga doktorata Bandiću.

“Mi kao sveučilište koje se ne bavi politikom, osim znanstveno, ne ulazimo u takve stvari i mi ćemo provesti postupak i raspraviti i te teme na Senatu”, dodao je.

Na pitanje čime je Bandić zadužio Sveučilište, Boras je odgovorio da ne želi prejudicirati te da je u prijedlogu naglašeno nekoliko stvari. “Ne bih htio prejudicirati, ali ovaj prijedlog koji je dosta širok naglasio je više stvari, a između ostalih jedna od njih je da je pomogao u razvoju sveučilišta”, kazao je.

Ministrica Divjak: Senat mora biti svjestan odgovornosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u utorak da postignuća i osobni integritet počasnog doktora predstavljaju vrijednosti kojima Sveučilište teži te da zato u tom izboru Senat mora biti svjestan svoje odgovornosti.

“Sveučilište autonomno donosi odluku o dodjeli počasnog doktorata. S druge strane treba biti svjestan poruke koja se tim izborom šalje u javnost, posebice mladim ljudima. Naime, postignuća i osobni integritet počasnog doktora predstavljaju vrijednosti kojima Sveučilište teži i zato u tom izboru Senat mora biti u potpunosti svjestan svoje odgovornosti i vizije Sveučilišta koju time ocrtava”, kratko je na upit Hine ministrica Divjak prokomentirala mogućnost da Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić osvrnuo se na dodjelu doktorata i napisao na svom Facebook profilu da “nema toga sveučilišta na svijetu koje isto ne bi učinilo. Bandićeva čast je prava počast za akademsku zajednicu. Svakako bi trebalo razmisliti o istovremenom pokretanju postupka oduzimanja diploma tužiteljima i istražiteljima ovog velikana. Oni, očito, ništa u životu nisu naučili. Krajnje je vrijeme da ih netko poduči, i to jednom jedinom lekcijom u kojoj je sadržana sva istina društva i institucija – lekcijom o onome što i koga društvo i institucije smatraju časnim.”

SDP-ov Gordan Maras na svom Twitter profilu komentirao je kako je “sveučilište nisko palo”.

Oglasila se i Glas-ova Anka Mrak Taritaš o dodjeli doktorata.

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je u Novom danu N1 televizije da nema ništa protiv dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu, jer je Akademija dobila zgradu u centru Zagreba.

“Ja sam na potpuno drugoj strani političkog spektra od njega, ali bio bih nepošten ako ne kažem da taj problem koji je postojao više od sto godina ne bi nikad bio riješen da Bandić nije donio odluke koje je donio.”, izjavio je Josipović.

Doktorat na prijedlog dekana Muzičke akademije

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću stigao je na Sveučilište u petak iz uprave Muzičke Akademije te da ga je potpisao dekan Dalibor Cikojević. Riječ je o redovnom prijedlogu koji obrazlaže zasluge zagrebačkoga gradonačelnika za razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

“Mi smo ga proučili i vidjeli da je potpuno legitiman”, istaknuo je Boras dodavši će konačnu odluku donijeti Senat na temelju izvještaja povjerenstva.

Prema statutu Sveučilišta u Zagrebu, počasne doktorate i počasna zvanja dodjeljuje Senat. Počasni doktorat može se dodijeliti osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi.

Postupak dodjele mogu pokrenuti obrazloženim prijedlogom pojedina sveučilišna tijela, sastavnice Sveučilišta ili pojedinci.

Senat, kada dobije obrazloženi prijedlog, imenuje stručno povjerenstvo, a temeljem izvješća toga povjerenstva, donosi konačnu odluku od dodjeli počasnoga doktorata.

Prvi počasni doktorat zagrebačkoga Sveučilišta dodijeljen je 1913. Tadiji Smičiklasu, a među počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Dragutin Gorjanović Kramberger, Lavoslav Ružička, Vladimir Nazor, Vladimir Prelog, Niels Bohr, Ernest Bloch, Primo Nebiolo, Linus Pauling, Alois Mock, Suleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Branko Lustig, Mirjan Damaška i Milko Kelemen.

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Hagègeu sa Sveučilišta u Orléansu. Bude li mu dodijeljen počasni doktorat, Milan Bandić bit će 101. na tom popisu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina