Hrvatski proizvođači moći će koristiti ime kranjska kobasica sljedećih 15 godina, što je ujedno najdulje prijelazno razdoblje koje je moguće dobiti, potvrdili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede.
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dubrovniku je objavio da će hrvatska mesna industrija u prijelaznom 15-godišnjem razdoblju moći proizvoditi i prodavati kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.
Europska komisija poslala je tijekom studenog Prijedlog uredbe o registraciji imena Kranjska kobasica, a očekuje se da će ona i formalno biti prihvaćena početkom prosinca na sjednici Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih proizvoda EK, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede i HGK.
Hrvatska je uložila prigovor, a Europska komisija (EK) donijela je odluku, neću reći da možemo biti zadovoljni, ali moramo prihvatiti kompromisno rješenje, kazao je Jakovina.
Iz HGK u priopćenju navode kako je osnova po kojoj se nacrtom uredbe Republici Hrvatskoj omogućava korištenje naziva kranjska kobasica u razdoblju od 15 godina u tome da je u postupku prigovora EK dokazano korištenje naziva kranjska kobasica tijekom niza godina u Hrvatskoj, odnosno da je naziv proizvoda upotrebljavan u razdoblju od najmanje 25 godina prije podnošenja slovenskog zahtjeva za registraciju.
Nacrtom uredbe predložena registracija imena Kranjske klobase zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla omogućit će hrvatskim proizvođačima kranjske kobasice nesmetanu proizvodnju i prodaju daljnjih 15 godina, prilagodbu novim tržišnim uvjetima i informiranje potrošača o nastalim promjenama, navode iz HGK.
Napominju i kako se vrijednost proizvodnje kranjske kobasice u Hrvatskoj procjenjuje na 80 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasa