Branitelji: Ugledajmo se na sve slobodne narode svijeta, poštujmo svoju domovinu, obilježavajući njene praznike

Povodom Dana Domovinske zahvalnosti i Dana pobjede, hrvatski branitelji organiziraju u gradu Zagrebu mimohod kroz grad do katedrale, misu za Domovinu, nakon koje će se uputiti na Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu te pozivaju ljude diljem Hrvatske na zajedničko okupljanje povodom spomenutih državnih blagdana i isticanje hrvatskih barjaka na kućama.

„Ugledajmo se na sve slobodne narode svijeta, volimo i poštujmo svoju domovinu Hrvatsku, obilježavajući njene praznike. Potičemo sve, diljem domovine – dogovorite zajednička okupljanja i misu za domovinu u vašim mjestima, nazočnošću zahvalimo Bogu na daru slobode i svim stradalima za domovinu, od prvog spomena njenog imena do danas, te proslavimo Dan pobjede“, stoji u priopćenju.

U četvrtak, 31. srpnja u 19 sati, u Klubu veterana 148. brigade HV-a održat će se tribina na temu „Oluja“ i prikazati filma Petra Malbaše “Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat”. U utorak, 5. kolovoza u 8 sati održat će se sastanak pred Spomen obilježjem poginulim Trnjanima (C.Zuzorić 1), a „Mimohod pobjednika“ kreće u 9 sati sa Trga kralja Tomislava. Misa u zagrebačkoj katedrali počet će u 10 sati, dok u 12 sati branitelji će odati počast „svima koji su dali život za slobodu domovine Hrvatske“ na Oltaru hrvatske domovine na Medvedgradu. Organizatori mole branitelje da obuku svoje odore HV ili dođu u obilježjima Kluba veterana 148. brigade HV.

Vojna operacija Oluja započela je 4., a završila 7. kolovoza 1995. godine u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava republika srpska krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije.

Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata, a u operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Ukupni hrvatski vojni gubici bili su 174 poginulih, 1100 ranjenih (teže 572 i lakše 528) vojnika, 3 zarobljena, 15 nestalih, ukupno 1314.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/wikipedia
Photo: narod.hr