DIP o plakatima Grada Zagreba: ‘Rano je zaključivati krši li se zakon’

Zagreb, 20.4.2019 - Druženje građana s kandidatima s liste Stranke rada i solidarnosti - Bandić Milan 365, za izbore za Europski parlament i podjela pisanica uoči Uskrsa na Trgu bana Josipa Jelačića. Na slici Jelena Pavičić Vukičević. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u srijedu kako je preuranjeno donositi zaključke krši li se zakon postavljanjem plakata Grada Zagreba na kojima se ističu uspjesi Grada i njegove uprave, s obzirom da stranka gradonačelnika Milana Bandića sudjeluje na izborima za Europski parlament, a odgovor na to pitanje trebao bi se znati do početka kolovoza.

U nadzoru financiranja izborne promidžbe, koji je u tijeku, DIP će utvrditi predstavlja li takvo oglašavanje povredu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, odgovorilo je Povjerenstvo na učestale upite medija i javnosti predstavlja li oglašavanje plakatima Grada Zagreba povredu spomenutog Zakona.

“U ovom trenutku je preuranjeno dati bilo kakve zaključke vezano uz navedeno, budući da je DIP u postupku prikupljanja relevantnih činjenica, a utvrđenje eventualnih povreda Zakona bit će sadržano u izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe, koje će DIP objaviti na svojim mrežnim stranicama u roku propisanom člankom 61. Zakona“, navodi DIP.

To bi izvješće DIP trebao objaviti najkasnije do početka kolovoza. Zakon, naime, kaže da se objavljuje u roku od 60 dana od dana objave konačnih izbornih rezultata. Izbori za Europski parlament održavaju u nedjelju, 26. svibnja, a uzmu li se u obzir rokovi za žalbe, te eventualna ponavljanja, konačni bi rezultati mogli biti objavljeni početkom lipnja, a onda teče rok od 60 dana.

Stranka Glas prigovorila je DIP-u i Etičkom povjerenstvu zbog jumbo plakata koje financira Grad Zagreb, a na kojima se ističu uspjesi Grada i njegove uprave, što ta stranka smatra grubim kršenjem zakona i Izbornog etilkog kodeksa, zbog činjenice da na izborima za EP sudjeluje i Bandićeva stranka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina