Dr. sc. Mato Palić: ‘U Njemačkoj uređenje izbornog prava podliježe striktnoj kontroli ustavnog suda’

Foto: Fah

“Upravo kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se određena većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra”, istaknuo je ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić na svom Facebook profilu.

Njegov komentar glede izmjena izbornog zakonodavstva od strane vladajuće većine prenosimo u cijelosti:

“Njemački Savezni Ustavni sud je jedan od najkvalitetnijih u Europi, ali i šire. U jednoj poznatoj odluci iz 2014. godine stoji kako ˝Normativno uređenje izbornog prava podliježe striktnoj kontroli ustavnog suda.

>Znate li tko su suci Ustavnog suda i koja je njihova zadaća?

>Ustavni sud se proglasio nenadležnim i odbacio tužbu GI Narod odlučuje

>Kuščević tvrdi da Sabor ne treba tražiti očitovanje USUD-a već jedino prihvatiti izvješće Vlade

To proizlazi iz općenitog zapažanja da parlamentarna većina kod odredaba koje se tiču uvjeta političkog nadmetanja na neki način djeluje ˝pro domo sua˝, te upravo kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se određena većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra već ciljem očuvanja vlastite moći”, zaključuje dr. sc. Palić.

Podsjetimo, Hrvatski sabor je prihvatio izvješće Vlade Andreja Plenkovića po kojemu građanska inicijativa Narod odlučuje nije prikupila dovoljno potpisa za referendum o pravednije izbornom sustavu. Iako je je referendumska inicijativa uspješno prikupila dovoljno potpisa, povjerenstvo ministra uprave Lovre Kuščevića prvo je nevažećim proglasilo 40.000 navodno nečitkih potpisa, a zatim ih nije želio dati na uvid zainteresiranim strankama.

Iako nikada nije napravljena revizija provjere vjerodostojnosti i broja potpisa GI Narod odlučuje, Ustavni sud proglasio je sebe nenadležnim i odbacio tužbu GI Narod odlučuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr