Dr. sc. Peternel: Plenković svjesno priprema moguću dugoročnu koaliciju s Možemo

Igor Peternel
Foto: snimka zaslona

“Milanović i Plenković fingiraju napade, cijelo su vrijeme u dogovoru i zajedno priželjkuju ulazak u drugi krug zagrebačkih izbora dvojice kandidata ljevice, Tomaševića i Klisovića”, izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, dr. sc. Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta, i dodao: “Joško Klisović je favorit Zorana Milanovića i Emila Tedeshija, a Tomislav Tomašević pseudocivilnog sektora pod vodstvom Sorosa, uz neformalnu potporu Andreja Plenkovića.”

“Bandićevom smrću neki su političari izgubili smisao svog postojanja,” uvjeren je Peternel: “Tu prvenstveno mislim na Tomislava Tomaševića i njegov pokret, koji su godinama egzistirali na kritici Bandića i na agresivnom lobiranju da svaki projekt koji se događa u Gradu Zagrebu ne valja, ne nudeći pritom nikakvu alternativu. Uspjeli su oko sebe okupiti veliki broj lijevih aktivista, koje znamo iz raznih akcija zadnjih dvadesetak godina… Svi su oni u politiku došli iz civilnog društva, a s obzirom da sam s njima verbalno ratovao, dobro znam o kakvim je ljudima riječ. Oni su se kolektivno preselili u Sabor pod platformom Možemo, Radničkom frontom, Novom ljevicom… Vrlo jasno rečeno – odlaskom Bandića izgubili su ono čemu su bili posvećeni i ne vidim kako će sada zadržati birače i motivirati ih da u svibnju ne odu na vikend na more, jer im se ne da čekati u redu za glasovanje…”

Babić vrijeđa Bandića, a Index je 2013. od Grada Zagreba prije izbora uzeo pola milijuna kuna

Tomašević nastupa s pozicije krajnje ljevice, a Grad Zagreb nije krajnja ljevica – smatra tajnik za strategiju i medije Domovinskog pokreta: “Tijekom dosadašnje kampanje uspio je motivirati dio građanske mase protiv Bandića, no, svojim je odlaskom Milan Bandić pomogao da Tomislav Tomašević na kraju ostane bez toliko željene gradonačelničke pozicije.”

Peternel je u Bujici prokomentirao skandalozne objave Darija Juričana i Matije Babića, koji likuju nad smrću gradonačelnika Zagreba: “Bilo je svakakvih reakcija na Bandićevu smrt, većina je pristojnih i mislim da je važno zadržati jednu građansku pristojnost iako se ne slažeš s čovjekom koji je umro. No, bilo je prostačkih i ružnih tekstova i objava na društvenim mrežama… Izdvojio bih Juričana i Matiju Babića. Juričan je objavom o etiketama pokušao biti duhovit i to sam shvatio kao neku vrstu wannabe humora, a zapravo se radi o malograđanštini. Sam je o sebi sve rekao i mislim da je izgubio dobar dio publike u građanskom mainstreamu. Što se pak Babićevog teksta na Indexu tiče, to je čisti govor mržnje, a nije se dogodio prvi puta… Čudi me da Andrej Plenković u ovom slučaju nije reagirao, a kada je Index stavio pop-up jesam čovjek ili HDZ-ovac, zbog toga je sazvao čak i pressicu.”

Babić je objavio uvjerljivo najružniji tekst o pokojnom Bandiću, a uoči lokalnih izbora 2013. godine od Grada Zagreba je na račun Indexa primio gotovo pola milijuna kuna – dokumentirano je u emisiji: “Sjećam se da su se neki drugi mediji tada jako bunili i to s pravom… Index se svojim pisanjem uoči tih lokalnih izbora i u kampanji za Zagreb znao zahvaliti Bandiću, tada posve nekritičkim tekstovima. Sve je jasno”.

‘Tomašević i Klisović su robovi svog poslanja’

Slanjem Nine Obuljen na komemoraciju Milanu Bandiću, Plenković je započeo s javnim distanciranjem od pokojnog gradonačelnika, a do sada su po principu žetončića, sjajno surađivali – tvrdi dr. Peternel: “Milan Bandić je do jučer bio gradonačelnik Grada Zagreba i ako se dogodila smrt čovjeka na toj dužnosti, druge po važnosti izvršne funkcije u zemlji, premijer je trebao osobno ići na komemoraciju. Sve drugo je neka vrsta kršenja protokolarnih standarda”.

Ono što je Bandić radio dobro, treba zadržati, a ono što nije bilo dobro treba mijenjati – smata Peternel i dodaje: – Mjere lokalne uprave gdje se građanima pomaže u smislu nataliteta, gdje se pomaže majkama rodiljama, gdje vrtići nisu skupi, a školski udžbenici su besplatni, gdje umirovljenici imaju dodatak na mirovinu, koji je njima od životne važnosti, svakako su mjere koje treba zadržati… Od svakog gradonačelnika, a pogotovo gradonačelnika koji će biti kandidat Domovinksog pokreta, očekujem da s tim mjerama nastavi.

“Za razliku od našeg kandidata, Tomašević i Klisović su robovi svog poslanja, gdje kritiziraju baš svaku dosadašnju mjeru, bila ona dobra ili ne, kao populističku,” napomenuo je dr. Igor Peternel: “Oni nemaju političku inteligenciju i ne shvaćaju što je građanima egzistencijalno važno.”

‘Škoro po meni zadovoljava sve kriterije za gradonačelnika’

“Vjerujem da će Škoro odluku o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba donijeti do kraja tjedna i objavit je,“ otkrio je Peternel, tajnik potpredsjednika Hrvatskog sabora, dr. Miroslava Škore: “I da nisam u Domovinskom pokretu, nego da sam i dalje komentator, analitičar ili dio civilnog društva, svakako bih očekivao Škorin ulazak u tu utrku. Miroslav Škoro ima sve ono što bi budući gradonačelnik Zagreba trebao imati. Po mojoj viziji, budući gradonačelnik mora biti osoba koja će ponuditi novi strateški plan i viziju razvoja Grada Zagreba, koji je potresom došao na nultu poziciju, pa se sve skupa može iskoristiti za novu razvojnu strategiju.“

Miroslav Škoro će sam odlučiti, ali on po meni zadovoljava sve kriterije, kako ja vidim gradonačelnika Grada Zagreba – nastavio je u istom tonu: – Ja ga vidim kao osobu od integriteta, osobu koja je političar, ne upravitelj, ne računovođa i ne aktivist. Političar, koji će svojim osobnim integritetom i političkim znanjem, uz asistenciju stručnih i predanih suradnika, ustrojiti gradske službe da rade svoj posao na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, a posebno građana glavnog grada.

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

Peternel je kazao da je upravo Nino Raspudić, kada je opisivao idealnog gradonačelnika Zagreba, zapravo, opisao Miroslava Škoru: “Škoro je inženjer građevinske struke što nam je sada u Zagrebu posebno važno, on je i doktor ekonomije, ima sve predispozicije, ima političkog iskustva, ima i diplomatskog iskustva… To je osoba koja dugo godina živi u Zagrebu, dobro poznaje Zagreb i po meni bi bio idealan kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba”.

“Na njemu je da odluči, ja tu ne mogu ništa, ali mislim da bi bio jako dobar kandidat i da sasvim sigurno ulazi u drugi krug,” uvjeren je.

‘Jasno je tko je sada favorit’

U Bujici je komentirana i anketa, koja je rađena još dok je Milan Bandić bio živ, a u kojoj vodi Tomislav Tomašević s 24,1 posto, drugi je Milan Bandić s 14,2, a treći dr. Miroslav Škoro s 13,8. SDP-ov Joško Klisović je tek na 10,6, HDZ-ov Davor Filipović na 7,8 posto, dok svi ostali kandidati uopće ne prelaze prag: “Tu se jasno vidi da su Škoro i Bandić bili tek unutar statističke pogreške, a znamo li da je između 70 80 posto Bandićevih birača glasovalo za Škoru na predsjedničkim izborima, jasno je tko je sada favorit”.

“HDZ-ovcima su uvrijeđeni odlukom Andreja Plenkovića da im kandidat bude Davor Filipović,” govori Peternel koji je to zaključio temeljem razgovora s članovima te stranke: “Taj čovjek nema nikakve šanse, nema nikakvu podršku i za razinu je ispod Drage Prgometa, koji im je bio kandidat prije četiri godine i nije se proslavio. Očigledno je Plenkoviću manje stalo da ima gradonačelnika Grada Zagreba, nego da stvori osobu koja će mu danas, sutra biti konkurencija u stranci.”

Ako bi Miroslav Škoro ušao u utrku za Zagreb, za očekivati je da sigurno ulazi u drugi krug kao kandidat plavog dijela biračkog spektra – nastavio je Peternel analizirati zagrebačke izbore: “U drugom krugu zbilja ne vidim načina, za pobjedu kandidata ultra-lijevog biračkog tijela i Georgea Sorosa, a to je Tomašević. Ukoliko Škoro uđe u drugi izborni krug, kao jedan opće prihvatljiv kandidat, sigurno pobjeđuje i Zagreb se neće crvenjeti”.

‘Kad god je Plenković u nekoj aferi ili problem, Milanović ga diže fingiranim napadima’

Kad god je Plenković u nekoj aferi ili problem, Milanović ga diže fingiranim napadima i tako lažno predstavlja kao nekog političara desnog centra, što on nikako nije – rečeno je u Bujici, a Peternel čak sumnja u njegovu povezanost s platformom Možemo: “Premijer Plenković svjesno priprema moguću dugoročnu koaliciju, možda već u idućem mandatu, a možda i za Gradsku skupštinu Zagreba, s Možemo, koji su ispustili Radničku frontu koja im je bila uteg i koju bi se onda lako prikazalo globalističkim, zelenim mainstreamom”.

“Većina analitičara, bez obzira na njihove međusobne razlike i svjetonazor, slažu se da Škoro jedini može pobijediti Tomaševića i Klisovića,” govori Peternel i upozorava: “Svaki novi desni kandidat, koji bi ušao u utrku, bio bi saveznik ljevice ili korisni idiot Andreja Plenkovića, što je na kraju opet savez s ljevicom.”

“Matematika je jasna, Miroslav Škoro ako uđe u tu utrku, a ja vjerujem da hoće, ima realnu šansu ući u drugi krug. Svaki drugi kandidat desno od centra, koji bi se sad pojavio, lomio bi i dijelio to biračko tijelo i tu bi voda na mlin išla direktno lijevim kandidatima, koji bi tada mogli bezbrižno ući u drugi krug. I tako bi u drugom krugu imali izbor između hrvatske globalističke scene, predvođene Tedeschijem i Milanovićem protiv ekipe svjetske globalističke scene predvođene Sorosem… Zaista se nadam da neće biti opstruktivnih faktora i da se neće nitko bez šansi odvažiti ulaziti u utrku, samo zato da bi onemogućio plavog kandidata da uđe u drugi krug. Nadam se da ćemo u svibnju dobiti gradonačelnika, koji će konačno biti po mjeri jedne pristojne građanske opcije”, smatra Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Z1