Dramatičan pad slobode medija u svijetu od početka pandemije: Evo gdje se nalazi Hrvatska

Foto: Indeks slobode medija

Svjetska velesila Kina se nalazi na samom začelju, na 177. mjestu. Kina i dalje zaoštrava cenzuru interneta, nadzor i propagandu bez presedana, i svrstana je u grupu obojenu u crno na mapi Svjetske slobode medija. Od Kine manja je sloboda medija samo u totalitarističkim državama Sjeverne Koreje, Turkmenistana i Eritreje, ali problem je što je Kina danas svjetska velesila koja bitno utječe na svjetske društvene i druge događaje.

Norveška ima najslobodnije medije, premda se i tamo novinari žale na pristup informacijama glede pandemije koronavirusa.

Hrvatska je napredovala za tri mjesta – nalazi se na 56. mjestu sa indeksom 27,95 dok je prošle godine bila na 59. mjestu.

Došlo je do dramatičnog pada slobode medija od početka pandemije COVID-19 širom svijeta, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvještaju Svjetski indeks slobode medija, piše slobodnaevropa.org

Novi Svjetski indeks slobode medija, objavljen ovog mjeseca procijenio je situaciju u medijima tokom 2020. u 180 zemalja, a zaključak je da 73 posto njih ima ozbiljne probleme s medijskim slobodama.

Izvještaj raspoređuje države u šest grupa po rangiranju indeksa slobode medija gdje se na prvom mjestu nalazi Norveška sa indeksom 6,72 dok je Eritreja sa indeksom 81,45 na posljednjem 180. mjestu.

Norveška je petu godina zaredom na prvom mjestu u Indeksu, iako su se norveški mediji žalili na nedostatak pristupa državnim informacijama o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Europa i Amerika (Sjeverna, Srednja i Južna) i dalje su najpovoljniji kontinenti za slobodu medija, iako su neke države južnoameričkog kontinenta zabilježile najveće pogoršanje kršenja sloboda.

Prvih 12 mjesta u svezi slobode medija označena su bijelom bojom i tu se među prvih pet nalaze Norveška, Finska, Švedska, Danska i jedna neskandinavska država – Kostarika.

Svjetska velesila Kina se nalazi na samom začelju, na  177. mjestu. Kina i dalje zaoštrava cenzuru interneta, nadzor i propagandu bez presedana, i svrstana je u grupu obojenu u crno na mapi Svjetske slobode medija.

Od Kine manja je sloboda medija samo u totalitarističkim državama Sjeverne Koreje, Turkmenistana i Eritreje, ali problem je što je Kina danas svjetska velesila koja bitno utječe na svjetske društvene i druge događaje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnaevropa.org