Evo kako HDZ sprječava glasovanje: Bračni par na odmoru prijavio se za glasovanje – šalju ih s otoka na kopno

Foto: fah, montaža narod.hr

SDP i HDZ već godinama odbijaju uvesti ono što je standard u drugim državama – mogućnost dopisnog i elektroničkog glasovanja. Koliko je biračko pravo otežano pokazuje primjer čitatelja Narod.hr-a i njegove obitelji, koje nećemo imenovati, ali njihovi su podaci poznati redakciji.

Riječ je o bračnom paru koji se nalazi na odmoru, pa se prijavio za glasovanje izvan mjesta prebivališta. No, iako postoji biračko mjesto u mjestu gdje se odmaraju, dobili su uputu da, kako bi ostvarili biračko pravo, moraju doputovati s otoka na kopno.

Priču donosimo u cijelosti:

“Supruga i ja živimo u Zagrebu gdje imamo prijavljeno prebivalište, trenutno smo na malom južnodalmatinskom otoku u južnom Jadranu s četvero malodobne djece. Kako želimo sudjelovati na izborima za Hrvatski sabor 2020.godine odlučili smo preko e-građani prijaviti se za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Dobio sam potvrdu da je moj zahtjev zaprimljen:

Nakon toga sam u popisu biračkih mjesta provjerio gdje ću iskoristiti svoje pravo i vidio da u mjestu gdje boravim postoji biralište:

Da budem siguran provjerio sam i Upitom u registar birača gdje je na moje iznenađenje rezultat bio sljedeći:

Što znači da bi supruga i ja u nedjelju trebali preći 19.7 km (Via michelin), platiti prijevoz brodom za sve članove obitelji (3×11.5 kuna i 3×23 kune u jednom smjeru = 103.5 x 2 = 207 kuna) uz to trebamo koristiti javni ili taxi prijevoz u Dubrovniku čiju cijenu ne znam no sigurno će se popeti do 300 kuna. Uz to uz red plovidbe trebam s četvero malodobne djece provesti cca 6 sati u Dubrovniku.

Kada sam kontaktirao nadležni ured u Dubrovniku i pitao zašto ne mogu glasati u Suđurđu gospođa mi je rekla da njih nitko nije ništa pitao i da imaju puno takvih upita, da su nekima stavili da moraju glasati na Korčuli tako da sam još dobro prošao. Kada sam nazvao DIP gospođa mi je rekla da je to tako, da su tako oni gore odredili, da je takav zakon, da je njoj jasna ludost toga ali da se to ne može promijeniti. U ministarstvu uprave rekli su da oni s tim nemaju veze, da oni samo upisuju promjenu mjesta glasanja i da se obratim DIP-u. Nazvao sam ponovo DIP gdje je gospođa pokazala razumijevanje i rekla da su biračka mjesta određivali odbori, u mom slučaju odbor za 10. izbornu jedinicu te da mogu još njih nazvati. Nazvao sam. Nakon što sam ponovio cijelu priču o udaljenosti i troškovima gospođa koja mi se javila dala je sljedeća objašnjenja: neki moraju putovati i preko 40 kilometara pa što ja prigovaram, potom da su mogli oni odrediti samo jedno biračko mjesto pa mogu biti zahvalan što trebam samo do Dubrovnika putovati da bi glasao, a na kraju da sam slobodan hoću li ili neću glasati.”

> (FOTO) GI Narod odlučuje: Biračima u Slavoniji, Hrvatskoj i inozemstvu otežan izlazak na izbore 5.7.

Na probleme oko glasovanja upozorila je  GI Narod odlučuje prije nekoliko dana.

„Odluka Vlade o raspisivanju parlamentarnih izbora u vremenu novog vala koronavirusa otežat će jednom dijelu birača da glasaju na izborima za Hrvatski sabor, što je njihovo Ustavom zajamčeno pravo“, istaknula je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje. „Trenutno je u samoizolaciji najmanje 2300 ljudi, od čega je oko 1500 u Osječko-baranjsko županiji. Prema dostupnim informacijama, oni neće moći sudjelovati na izborima na odgovarajući način. Smatramo da je zbog otežanog biračkog prava starijih osoba, osoba sa zdravstvenim rizikom i hrvatskih građana izvan RH u pitanju legitimitet ovih izbora“, istaknula je.

Otežano korištenje prava glasa za velik broj hrvatskih državljana posljedica je upornog odbijanja Vlade Andreja Plenkovića da se u Hrvatskoj uvede dopisno glasovanje, koje je EU standard, kao i elektroničko glasovanje, koje je aktualni premijer obećao kao dio svog predizbornog programa 2016., a nije ispunio te je spriječio referendum o promjeni izbornog sustava koji je zatražilo više od 405.000 građana. „Hrvatska ima sve preduvjete za uvođenje elektroničkog, a posebno dopisnog glasovanja koje ima 19 od 27 država članica EU, ali za njihovo uvođenje nema političke volje ni HDZ-a ni SDP-a, čak ni u vremenu pandemije“, komentirala je Kanački.

Prema iskustvu promatranja izbora, birački odbori i u normalnim uvjetima često nemaju kapaciteta doći u domove svih osoba koje su ih pozvale. Nema informacija da će birački odbori imati dodatan broj članova u izbornim jedinicama gdje je puno osoba u samoizolaciji i da će za to biti educirani. Nadalje, glasovanje će dodatno otežati obaveza da birač na biračko mjesto donese zaštitnu masku i kemijsku olovku. „Pitanje je hoće li građani imati informaciju da se moraju unaprijed prijaviti da im dođu članovi biračkih odbora ako su u samoizolaciji, odnosno da trebaju na biračko mjesto donijeti zaštitnu masku i kemijsku olovku“, istaknula je Kanački.

Hrvatskim građanima je zbog pandemije onemogućeno glasovanje u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i Južnoafričkoj Republici. Od 2000. godine je trend da sve manji broj hrvatski birača u inozemstvu pristupa glasovanju zbog izrazito otežanih uvjeta glasovanja, koje je od 2010. moguće samo u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima RH, zbog čega svega 4-5% birača u inozemstvu pristupa glasovanju. Pretpostavljamo da je broj birača bez prebivališta u RH puno veći od objavljenog –  više od 400.000, te čak i do 1 milijun kada bi se u Registar birača uvelo sve punoljetne građane bez prebivališta u RH.

„Ustav RH propisuje da svaki građanin ima biračko pravo i da to pravo mora biti jednako: da ga mora moći na jednaki način ostvariti, no na ovim izborima je jednakost biračkog prava stavljena u drugi plan“, rekao je odvjetnik Karlo Novosel. „Pozivamo birače da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore, a Ustavni sud da se očituje o nepravilnostima u ostvarivanju biračkog prava na ovim izborima.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr