Prosvjed protiv vlade u srijedu – SDP, HNS, GONG, Documenta, ‘kulturnjaci’ – žele natrag na vlast

U trenutku pisanja teksta, peticiju podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi potpisalo je 28.700 ljudi, a na Facebooku su mnogi zamijenili svoju profilnu fotografiju onom kojom iskazuju podršku ovoj inicijativi.

Iako je većinom riječ o građanima koji su slabo informirani o nedostacima kurikularne reforme za kakvu se zalagala ekspertna radna skupina, jer gotovo u pravilu veći hrvatski mediji nisu izvještavali o njezinim brojnim nedostacima, kao ni o kritikama stručnjaka, iza svega stoje skupine koje itekako znaju što čine i koje žele zaštiti svoje interese.

Narod.hr je došao u posjed e-maila Marijane Puljak iz stranke Pametno u kojem ona piše o organizaciji prosvjeda podrške CKR u Splitu. Njezino pismo možete pročitati ovdje: Hrvatska moze bolje – Split.

Dok Puljak piše o “izravnom i neskrivenom političkom utjecaju koji je doveo u pitanje provedbu Cjelovite kurikulrane reforme”, više je nego očito da prosvjedom podrške isto tako upravljaju političke elite i organizacije civilnog sektora koje na ovaj način očito žele izraziti nezadovoljstvo zbog niza “nepravdi” kojima su sami pogođeni.

Naime, Facebook inicijativu “Hrvatska može bolje” pokrenule su udruge članice GOOD koordinacije (RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo, Udruga roditelja Korak po korak), te članovi stručnih radnih skupina kurikularne reforme za – Politiku i gospodarstvo, Povijest, TZK, Etiku, Tehničku kulturu, Likovnu kultura/umjetnost.

Već smo mnogo pisali o GONG-u i njihovom djelovanju, kao i mnogim drugim udrugama koje žele smjenu ministra Zlatka Hasanbegovića, a koje su otvorenih ruku dočekale prosvjed koji je ustvari prosvjed protiv Vlade, što mnogi i otvoreno iskazuju na društvenim mrežama.

Među prosvjednicima protiv Vlade, ističe se i Centar za mirovne studije(CMS), udruga koja je dio Platforme 112, a u kojoj je kao osoba ovlaštena za zastupanje naveden Gordan Bosanac, jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od supokretača Queer Zagreb festivala. Uz to, Bosanac je naveden i kao član upravnog vijeća GONG-a.

“Možemo reći da je na djelu ‘orbanizacija’ Hrvatske, budući da u gotovo svim aspektima podsjeća na ono što se već dogodilo i još se događa u Mađarskoj“, rekao je prof. Nenad Zakošek, politolog, ocjenjujući generalno stanje u Hrvatskoj. Taj isti prof. Zakošek znanstveni je savjetnik njemačke Zaklade Friedrich Ebert o kojoj smo pisali ovdje, a za vrijeme njegovog mandata dekana na Fakultetu političkih znanosti, 2013. godine, osnovan je i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Pregledom suradnika uočava se veći broj njih stručnih za područje ‘rodnih studija’ i onih koji su se stručno usavršavali na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti. O tome kako se još Sorosevo Otvoreno društvo uvuklo u hrvasko društvo, možete pročitati ovdje.

Osobe koje dakle stoje iza toga rade na sustavnoj promjeni hrvatskog društva i u prilog im ide predložena Cjelovita kurikularna reforma, kao i promjena strukture vlasti. A iako mnogi smatraju da bi i ovaj najavljeni prosvjed u srijedu mogao proteći “ispod radara”, jer je poznato da su rijetko kad Facebook revolucije urodile plodom, tj. velikim brojem prosvjednika, ovaj put organizacije i udruge sklone SDP-u, ne žele ništa prepustiti slučaju, već se organiziraju kao da idu u bitku.

A upravo to, samo bez vatrenog oružja, i planiraju…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Facebook