(FOTO) Mreža antifašistkinja: Marš solidarnosti za dostupan i besplatan pobačaj i protiv kapitalističkog sustava

Zagreb,29.09.2018 - Mreža antifašistkinja Zagreba i Platforma za reproduktivna prava organizirali "Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju" foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Marš solidarnosti koji je istaknuo pravo na dostupan i besplatan pobačaj, regulaciju priziva savjesti te besplatno i solidarno javno zdravstvo, održan je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba i Platforme za reproduktivna prava.

Okupljeni u marš solidarnosti „Glasno o pobačaju“, koji je ove godine održan jedanaesti put zaredom, malobrojni aktivistice i aktivisti više udruga i inicijativa šetali su od Trga žrtava fašizma, preko Zrinjevca, Cvjetnog trga i natrag na Trga žrtava fašizma noseći transparente i ističući odlučnost na solidarnu borbu.

“Stop nasilju nad rodiljama“, “Nasilje nije privatna stvar“, „Demografi od…bite od žena“ (??), “Nedogmatski seksualni odgoj u škole“ (?), “Ni državu ni boga blizu jajnika moga“, neki su od transparenata koje su nosili, a pored njih isticane su crvene zastave bivšeg SSSR-a odnosno internacionale i crveno-crne zastave “antife”.

Početak jesenske kampanje Inicijative 40 dana za život: ‘Posljedice koje pobačaj ostavlja na majke očeve, obitelji’

Ustavno pravo iz 1974. koje omogućuje građankama i građanima da slobodno odlučuju o rađanju djece, koje se može ograničiti samo zbog zaštite zdravlja, danas je višestruko ugroženo, rečeno je.

Trenutno je pobačaj dostupan samo ženama s dovoljno novca, jer ga plaćamo između dvije i tri tisuće kuna, rečeno je uz pitanje: što sa ženama koje su na minimalcu, nezaposlenim ženama, studenticama, onima bez zdravstvenog osiguranja, iz ruralnih područja i tražiteljicama azila?

(VIDEO) Chelsea Clinton: ‘Pobačaj je dobar za ekonomiju, zaradili smo milijarde dolara na njemu’

Okupljeni su upozorili i na prigovor savjesti koji je, kao su rekli, ključni alat manipulacije s dostupnošću pobačaja u Hrvatskoj.

Oko 54 posto ginekologinja i ginekologa u Hrvatskoj poziva se na prigovor savjesti, pa je stoga pobačaj, iako legalan, nedostupan, rečeno je. Pri tome, rasprava o pobačaju u javnosti nerijetko dobiva moralizatorsku dimenziju i često se svodi na “lažnu proturječnost života i smrti” (?). Time isključuje društveni, ekonomski i politički kontekst, jača stigmatizaciju žena i izlaže ih nesigurnijim zahvatima, rečeno je.

Takav odnos posljedica je duboko ukorijenjenog patrijarhata kojeg prate razne vrste nasilje prema ženama, istaknuto je.

(VIDEO) “Bog blagoslovio pobačaje”: Voditeljica talk showa u panici zbog Trumpovog izbora vrhovnog suca

Marš solidarnosti pod motom „Glasno o pobačaju“, zaključio je da borba za reproduktivna prava znači i borbu za besplatno, kvalitetno i solidarno javno zdravstvo, predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radne mjesta i stambenu politiku.

Do kraja 2019. trebao bi biti donesen novi zakon koji bi u uvjetima jačanja konzervativizma i klerikalizma u postojećem kapitalističkom sustavu mogao reproduktivna prava vratiti stepenicu natrag, rečeno je.

Prema službenim statistikama, u Hrvatskoj je 2001. ukupno zabilježeno 12.814 pobačaja, od čega 6.574 tzv. legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja o kojima žena slobodno odlučuje na temelju Zakona (NN 18/78), dok je 2017. ukupno zabilježeno 6.145 pobačaja od čega 2.416 legalno induciranih. Aktivistice ne prihvaćaju da je to zbog odgovornijeg seksualnog ponašanja. Znatan udio smanjenog broja, smatraju, odvija se u tajnosti ili izvan Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mh