(FOTO) Obilježena 24. godišnjica smrti Stjepana Sulimanca, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora

Foto: fah

Na groblju u Turnašici kod Pitomače u četvrtak je obilježena 24. godišnjica smrti Stjepana Sulimanca, prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora, a među brojnim uzvanicima počast je odao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Jandroković je rekao kako mu je velika čast biti u izaslanstvu koja odaje počast velikom čovjeku koji je “vodio i predsjedao prvim slobodnim demokratskim hrvatskim Saborom kao najstariji zastupnik u tom trenutku.”

“Sjećamo ga se kao vrsnog govornika, čovjeka koji je prenosio svoju emociju, strast i domoljublje na druge ljude i igrao važnu ulogu u tom vremenu”, istaknuo je Jandroković dodajuži da je Sulimanac bio jedan od utemeljitelja HDZ-a te jedan od čelnih ljudi podravskog kraja.

„Bio je pučki tribun, a svi koji smo tada bili mlađi, sjećamo se njegovog osebujnog stila. On je zaista došao iz naroda i predstavljao narod”, naglasio je predsjednik Jandroković.

Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. Sulimanac je izabran je za saborskog zastupnika kao predstavnik Općine Đurđevac. Kao najstariji zastupnik 30. svibnja 1990. otvorio je konstituirajuću sjednicu višestranačkog Hrvatskog sabora, kojom je i predsjedao. Obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora .

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na mjesnom groblju, predsjednik Sabora Jandroković posjetio je spomen sobu Stjepana Sulimanca u Područnoj školi Stjepana Sulimanca u Turnašici.

Misa zadušnica održana je u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Turnašici.

Izvor: hina/mt