(FOTO) Održana uspješna tribina GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Hrvati su pokazali veliku strast za izgrađivanjem svoje domovine’

“Ustav RH temeljno govori o tome da vlast proizlazi iz naroda, i mi kao narod tu vlast ostvarujemo kroz dva kanala – jedan je da svoju volju delegiramo zastupnicima a drugi je da možemo direktno odlučivati na referendumu’’, rekao je koordinator GI Narod odlučuje Krešimir Miletić na javnoj tribini, 14.12, u Zadru u organizaciji mladeži Matice hrvatske pod nazivom ‘Odlučuje li narod zaista’, te je dodao da ‘‘Andrej Plenković sa HDZ-om koji je dobio potporu birača za suprotnu politiku od one koju je vodio Zoran Milanović – ne samo da nastavlju istu politiku, nego čini korake koje se čak nije usudio niti Zoran Milanović.’’

‘’Referendum je nešto što trenutna garnitura vlasti smatra nepoželjnim. Mi smo kao birači poželjni jedino u trenutku kada trebamo dati svoj glas listama koji su sastavili predsjednici stranaka, i na tim listama mi ne možemo utjecati na poredak, nego praktički samo potvrđujemo kandidate na list’’, naglasio je Miletić i zaključio da je “Hrvatska okupirana totalitarističkim sustavom’’.

Također je istaknuo da je problem sustav koji je napravljen na način da je politička korupcija postala modus operandi, gdje je narod već unaprijed isključen iz procesa odlučivanja, a ključni problem leži u izbornom sustava, tj. načinu kako biramo ljude koji bi trebali zastupati nas.

‘’Svjedočili smo da, npr. predsjednik HDZ-a, može ucjenjivati zastupnike po pitanjima u kojima bi oni čak i po svojoj savjesti željeli drugačije glasati, ali onda Plenković njima kaže da više neće biti na listi – jer on to može. I stvara se čitav lanac ucjene’’, rekao je Miletić i dodao da “jasno znamo da se suočavamo s putem koji je dugoročan i u kojem ćemo se suočavati s mnogim frustracijama, zato što moramo prolaziti kroz institucije u kojima su postavljeni ljudi s ciljem da opstruiraju sve naše pokušaje. To je činjenica koja nas poziva da se dodatno organiziramo i nastavimo.’’

“Političke elite se ne bi iz petnih žila trudile da onemoguće ovaj referendum i to jasno pokazuje da ih je ovo pitanje pogodilo u živac’’ rekao je Miletić i natuknuo da bi Hrvatski sabor već sada izgledao drugačije da smo imali pravo na 3 preferencijalna glasa, te naveo da Lovro Kuščević ne bi bio na poziciji koju ima sada jer bi prema preferencijalnim glasovima bio jako nisko na listi.

Prepreke prilikom referendumskog postupka

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje za Zadarsku županiju, obrazložio je s kojim su se sve preprekama suočavali prilikom referendumskog postupka, i naglasio da su im glavni protivnik bili oni koji bi prema preporukama Venecijanske komisije trebali biti neutralni.

‘’Od prvoga dana su počeli napadi, ponižavanja, blaćenja, ignoriranja i opstruiranja, odnosno vodila se bitka političkih elita protiv naroda koji im je dao povjerenje da ih zastupaju u Saboru, i vrlo lijepo žive od svojih plaća’’, rekao je Krpina i dodao da inicijativa sa borbom neće stati.

‘’Definitivno nemamo razloga za bilo kakav očaj, beznađe i tugu jer smo mi uspjeli. Skupili smo više od 400 tisuća potpisa u samo 15 dana. Samo prvi dan smo imali 50 tisuća potpisa. To je ogroman uspjeh, a to što imamo nenormalne zakone podložne manipulaciji sasvim je druga stvar. Vjerujem da Slovenci, Mađari, Talijani, koji trebaju skupiti skoro 5 puta manje potpisa u 5 puta više vremena, nama Hrvatima jako zavide, i gledaju nas kao stvarne heroje.’’, naglasio je Krpina i istaknuo da Hrvati pokazuju veliku strast za izgrađivanjem svoje domovine, te da postoji puno razloga za optimizam i za nastavak djelovanja na demokratizaciji izbornog sustava i cijelog hrvatskog društva te promicanju vrijednosti koje dijeli većina Hrvata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr