Frljić i Obersnel Oluju obilježavaju hrvatskom zastavom na pola koplja

Nakon što je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić najavio tzv. “Kontra – Oluju“, skup  kojim će se 5. kolovoza suprotstaviti glorifikaciji oslobodilačke akcije Oluja, otišao je i korak dalje. Naime, na riječkom HNK hrvatska zastava spuštena je na pola koplja.

Frljićevi stavovi dobro su poznati, međutim, na ovakvu provokaciju trebao bi reagirati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Međutim, njega ovaj prizor ili ne zanima ili se slaže s Frljićem.

“5. kolovoza će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče. Riječ je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Cijeli skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega se trebao dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru”, poručio je Frljić o skupu u pismu koje je poslao predsjedniku HND-a Saši Lekoviću nezadovoljan interpretacijom “Kontra – Oluje” u medijima.

Branitelji će u Rijeci na 5. kolovoza napraviti ne mimohod za “Oluju”, već protuprosvjed.

Prema našim saznanjima, branitelji su od Obesnela tražili da se održi svečana akademija u HNK povodom “Oluje”, no nije moglo. Kažu da ne mogu više – program “protuoluje” već je objavljen i  to se više ne može ignorirati.

Slobodna Dalmacija piše da “mnogi mirovni i manjinski aktivisti kao i društveni analitičari već dulje vrijeme upozoravaju da je 20 godina od okončanja Domovinskog rata zadnji čas za afirmaciju nove kulture sjećanja u kojoj će se sućut tražiti ne samo za svoje žrtve, nego i za žrtve drugih”.

Po pisanju ovog medija, redatelj Frljić “nastojeći se suprotstaviti glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana”, organizira “svojevrsni mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana domovinske zahvalnosti”.

Tako su u riječkom HNK planirali napraviti razgovor s 5 žena različitih nacionalnosti, “listom ratnih stradalnica”,a razgovor će voditi aktivistica Vesna Janković.

Organizatori javljaju da će osiguranje “Kontra-Oluje” biti na visokoj razini jer očekuju žestoke reakcije i prosvjede braniteljskih udruga.

Osim još jedne u nizu nekulturnih provokacija Olivera Frljića, javnost zanima koliko će koštati osiguranje još jednog njegovog manipuliranja osjećajima žrtava, tko to financira i dokle će službena državna politika tolerirati događanja koja negiraju pozitivne zakonske propise, ustavno-pravni poredak RH i presude međunarodnih sudova u Haagu. I zdrav razum, uza sve to.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr