GONG podržao Baukovu strategiju javne uprave koju je počeo provoditi samo 6 mjeseci prije parlamentarnih izbora

Foto: fah

U saborsku proceduru puštena je Strategija razvoja javne uprave do 2020. koju je podržao i GONG u otvorenom pismu. Iako organizirano nadziru izbore podržali su strategiju ministra Arsena Bauka koju je počeo provoditi samo 6 mjeseci prije parlamentarnih izbora, a još nije objasnio niti promjene broja birača. Nejasno je kako da imamo 3,5 milijuna punoljetnih građana, a 3,8 milijuna birača, no to ne brine GONG koji “promiče kulturu dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi”.

Što su naveli u otvorenom pismu?

Iz GONG-a su pozvali sve saborske zastupnike da podrže taj dokument kako bi što prije započela “prijeko potrebna reforma javne uprave”.

Tako u otvorenom pismu stoji, između ostaloga, kako se “Strategija pojavljuje u posljednjoj godini mandata ove Vlade, što znači da njena provedba ovisi o političkoj volji ne samo ove, već i naredne Vlade, odnosno o spremnosti svih političkih opcija da preuzmu odgovornost za postizanje ciljeva preuzetih obveza do 2020. godine”.

“Nije potrebno naširoko obrazlagati da bez djelotvorne javne uprave nema ni demokratskog, pravednog društva ni održivog konkurentnog gospodarstva. Dosadašnja zaostajanja u učinkovitom pružanju javnih usluga i kvaliteti zakonodavstva nužno je nadoknaditi u narednih pet godina i zatvoriti dug iz razdoblja pregovora s EU kada ova ključna reforma nije sustavno provedena, što je prepoznala i Europska komisija koja na njoj sada inzistira. Stoga je stručnoj i zainteresiranoj javnosti – poslodavcima, sindikatima i civilnom društvu itekako stalo da se ova Strategija uistinu i provede te smo zato u proteklih godinu dana kritički nastupali, ali i doprinijeli doradi Strategije za koju smatramo da je dovoljno kvalitetna podloga za sveobuhvatnu reformu”, stoji u otvorenom pismu GONG-a.

Traže da Sabor ovu Strategiju usvoji većinom glasova, ako ne i konsenzusom, a uz to traže i da donese i posebnu Deklaraciju o razvoju javne uprave “u kojoj će reformu javne uprave prepoznati kao strateški projekt Republike Hrvatske koji nadilazi stranačke sukobe i razlike, a od svake sljedeće Vlade zahtijeva najvišu razinu odgovornosti i temeljitost u provedbi”.

Očekuju i da Sabor osnuje zasebno radno tijelo – Pododbor za razvoj javne uprave Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ili pak Nacionalno vijeće za dobro upravljanje koje će uz zastupnike uključiti i relevantne stručnjake.

“Vaš glas za Strategiju razvoja javne uprave do 2020. godine Vaš je glas za Hrvatsku koja ima demokratsku i održivu budućnost!”, poruka je s kraja otvorenog pisma.

Ministrove laži

Odlučili su tako podržati ministra koji je, osim po manipuliranju brojem birača, poznat i po tome da je lagao javnost. Prvobitno je tvrdio da njegova vlada nije namjeravala izjednačiti istospolnu zajednicu s brakom, da bi u Budvi otvoreno priznao kako je Kukuriku vlada status homoseksualnih parova htjela regulirati putem Obiteljskog zakona, ali ih je u tome spriječio referendum, pa su morali ići na Zakon o životnom partnerstvu.

“Tijekom 2014. godine donijeli smo Zakon o životnom partnerstvu. Izjednačili smo sve što smo mogli osim samog naziva brak i prava na posvajanje djece u istospolnim zajednicama. Dok smo pripremali zakon imali smo i referendumsku inicijativu koja je tražila da se u Ustavu RH brak definira kao zajednica muškarca i žene. Ipak, nisu uspjeli spriječiti Zakon o životnom partnerstvu. Zbog građanske inicijative, referenduma o braku i toga što je u Ustavu brak definiran kao zajednica muškarca i žene, nismo imali mogućnost životno partnerstvo uključiti u Obiteljski zakon, ali smo donijeli Zakon o životnom partnerstvu”, javno je priznao ministar Bauk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: vlada.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.