Gotovo milijun eura za članicu upravnog odbora HAVC-a: DORH bez reakcije

Foto: Zagreb Film Festival

“U HAVC-u se događaju kriminalne radnje, za to postoje konkretni dokazi”, rekla je Ivona Juka prošlog tjedna u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Pozvala je DORH da procesuira kriminal koji se, kako je rekla, odvija već godinama. Smatra da je riječ o organiziranom kriminalu, jer “mnogo je prijava dosada već bilo odbačeno”.

Među mnogim imenima za koje tvrdi da ima dokaze, istaknula je bivšu ministricu kulture Zlatar Violić. Tvrdi da je “2012. Upravni odbor HAVC-a naveo 14 točaka po kojima je Hrvoje Hribar napravio protuzakonite radnje, o čemu je potom obavijestio Zlatar Violić. Ona je zatim o svemu tome obavijestila Hribara, a cijeli Upravni odbor je raznim malverzacijama razriješen s dužnosti”.

Ivona Juka prije nekoliko dana otkrila je kako su članovi Upravnog odbora, čija je uloga kontrolirati ravnatelja HAVC-a, dobivali po šest milijuna kuna za svoje projekte. Tu je istaknula članicu odbora Dariju Kulenović Gudan te napomenula kako ih ima još. “Ljudi koji sjede u Upravnom odboru dobivaju novac. Zar onda možemo očekivati da neće pokrivati daljnje nezakonite radnje Hrvoja Hribara?”, zapitala se.

2014. godine Tportal je pisao o potencijalnom sukobu interesa unutar HAVC-a. Darija Kulenović Gudan tada je bila članica Upravnog odbora HAVC-a i ujedno direktorica DIM studija, koji je producirao filmove “Aleksi” i “Moj dida vanzemaljac” za što mu je HAVC dodijelio 6.5 milijuna kuna.

Budući da HAVC-ov budžet iz 2013. godine iznosi 54 604 315 kuna, možemo izračunati kako je na tvrtku članice svojeg vlastitog Upravnog odbora HAVC potrošio oko 8 posto svojih godišnjih sredstava.

Nakon što je Stjepan Ćosić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora HAVC-a ukazao na tu činjenicu, ondašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić oglasila se priopćenjem sadržaja:

“Sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, Upravni odbor HAVC-a ne odlučuje o programima niti donosi odluke o raspodjeli sredstava, štoviše UO nema ni nadzornu ulogu u tom pogledu niti daje suglasnost na programe”.

Tada je reagirao, kako prenosi Tportal, i “prvi čovjek HAVC-a” Hrvoje Hribar, rekavši da je “u pozadini svega hajka koja je pokrenuta da se kompromitira proces izbora ravnatelja”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr