Hajdaš-Dončić izvrijeđao Hasanbegovića: Hoće li SDP reagirati na ovakvu vjersku diskriminaciju?

Foto: fah

Sinoć je u Novom danu televizije N1 gostovao potpredsjednik Sabora RH, SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić.  U okviru emisije gdje bilo govora o raznim temama (Agrokor, požari)  dao je poseban osvrt na zahtjev Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića o promjeni imena Trga maršala Tita.

„Ja ne želim trošiti svoju energiju i vrijeme da jednom dijelu stanovništva Republike Hrvatske objašnjavam da su partizani oslobodilačka vojska. To je činjenica. Jedan dio društva se s time ne slaže. To je isto činjenica. To je OK, ne trebaju se slagati, ali mora se znati da je zbog partizana, antifašista i Tita Hrvatska završila na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu. 

> SDP-ovac Hajdaš Dončić: “Iza Plenkovića se krije fašizam, imamo Hasanbegovićevu politiku bez Hasanbegovića”

Imate jednu izreku, to se tiče gospodina Hasanbegovića, a povijest treba učiti samo iz povijesti, dakle da su poturice uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović. Ne znam što on želi dokazivati i čime se on dokazuje? A imate tako lijepih primjera u Hrvatskoj. Evo, u mom Zaboku, gradu u kojem živim, ima jedna lijepa ulica koja se zove Ulica Josipa Broza Tita, koja dolazi na Ulicu Franje Tuđmana, i u čemu je problem? To su gluposti, definitivno, jednostavno nepotrebno trošenje energije na grubo rušenje povijesnih činjenica. Hajdemo se baviti ideologijom 21. stoljeća, obrazovanjem, školstvom. Hajdemo se ideološki sukobiti, a povijest zna tko su pobjednici, tko poraženi i tu možemo završiti tu priču’, rekao je Hajdaš Dončić.

SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić (1974.) kada je ušao u Kukuriku Vladu bio je najmlađi Milanovićev ministar.

Podsjećamo da svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.

Tako glasi članak 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka koja je najraširenije prihvaćena izjava o ljudskim pravima u svijetu.

I hrvatskim Zakonom o suzbijanju diskriminacije osigurava se zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla…

Riječi Siniše Hajdaša-Dončića sadrže jasne elemente netolerancije, nesnošljivosti i zatiranja građanskog društva za koju se tako rado (deklarativno) zalaže ljevica, SDP i sam Hajdaš-Dončić.

Ne želeći dalje trošiti riječi na banalna objašnjenja političke datosti, frazeologiju i populizam Hajdaša-Dončića, želimo ga upitati samo jedno: što je htio reći kada je izjavio da je Hasanbegović poturica? Potpredsjednik Sabora je dužan javnosti objasniti ove teške riječi prema svom saborskom kolegi, osobito kada se zna da je Hasanbegović Hrvat islamske vjeroispovjesti. Na što je, tako nisko, ciljao potpredsjednik časnog Sabora RH?

Naime, poturica je u hrvatskom narodu pogrdan izraz za čovjeka koji se obratio sa kršćanstva na islam, vrsta konvertita i to ponajprije iz koristi.

Pošto je uvaženi potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić nekada bio član HDZ-a, a sada je uvaženi član potpuno drugog političkog pola SDP-a, bilo bi jako lijepo da sam pojasni značenje riječi poturica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1