HAKOM na adrese osnovnih škola uputio brošuru o zaštiti djece i mladih na internetu

Foto: snimka zaslona

Primjerci nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu, tiskane u nakladi Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), odaslane su na adrese svih osnovnih škola u Hrvatskoj kako bi se podijelile učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače, priopćeno je u ponedjeljak iz HAKOM-a.

Brošura pod naslovom “Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona” sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Zagreb, 12.01.2018. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) na petom Danu tržišta okupila je relevantne predstavnike poštanskog, željezničkog i tržišta elektroničkih komunikacija. Na skupu su predstavljene najbitnije aktivnosti na tržištima koja HAKOM regulira.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Program je osmišljen na način da se svake godine čitavoj generaciji učenika petog razreda dostavi dovoljna količina otisnutih primjeraka u škole, a učenici ih potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti vremena za razgovor o temama iz brošure. Predstavljanje drugog izdanja HAKOM-ove brošure bit će prigodom Dana sigurnijeg interneta.

Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru, te je prilagođena trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga.

Sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo tisuću djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike.

Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta, ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu.

HAKOM-ova brošura u pdf formatu dostupna je putem poveznice. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ms