HAKOM: Neregistrirani brojevi koji se koriste za slanje promidžbenih poruka bit će blokirani

yoppy/flickr

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorio je u petak sve sudionike nedjeljnih parlamentarnih izbora da slanje promidžbenih SMS i MMS poruka mora biti isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, odnosno da će svi neregistrirani brojevi biti blokirani u najkraćem mogućem vremenu.

Upozorivši sve političke stranke i sudionike izbora da je slanje promidžbenih poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno samo pod točno određenim uvjetima koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama, HAKOM navodi da u SMS-u odnosno MMS-u korisniku mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika.

Ako se poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke, napominje HAKOM pozvavši građane da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na adresu nezeljeni.sms@hakom.hr.

“U subotu i nedjelju je u suradnji s operatorima osigurano dežurstvo posebnih timova koji će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju. Dodatno, ukoliko HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu bit će pokrenut prekršajni postupak”, poručuje HAKOM.

Svi primjeri promidžbenih poruka i brojeva, uključujući i podatke o vlasnicima brojeva ako su dostupni, nakon obrade će biti proslijeđeni Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje ili kršenja šutnje na sam dan izbora, dodaje se u priopćenju.

HUP pozvao članice da zaposlenicima omoguće glasovanje

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je svoje članice da svim svojim zaposlenicima koji će raditi u nedjelju, na dan izbora, omoguće odlazak na birališta.

Pravo glasanja na izborima i sudjelovanja u odlučivanju o sastavu Hrvatskoga sabora, a time i Vlade, jedno je o temeljnih građanskih prava te i oni koji rade na dan održavanja izbora moraju imati priliku, navodi HUP.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h