HDZ-ova lista za EU: Na vrhu Istanbulska bojna

Foto: fah

Hrvatska demokratska zajednica objavila je konačno i svojih 12 kandidata za europske izbore, a iako su za listu svi digli ruku, mediji tvrde da nisu baš svi njome zadovoljni.

Kandidati su redom:
Karlo Ressler
Dubravka Šuica
Tomislav Sokol
Željana Zovko
Sunčana Glavak
Marijana Balić
Goran Pauk
Nikolina Brnjac
Stjepan Ribić
Domagoj Maroević
Danijel Marušić
Stjepan Adanić

Zanimljivo je da prva mjesta zauzimaju ljudi koji su na ovaj ili onaj način podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Za IK je bio Karlo Ressler, posinak Vladimira Šeksa. On je 2018. godine za Slobodnu Dalmaciju rekao: “Glavni cilj Konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja u obitelji. Podaci o preko 10 tisuća slučajeva prijavljenog nasilja u obitelji godišnje pokazuje da je to nažalost značajan problem i u Hrvatskoj. Kao roditelj mogu razumjeti zabrinutost oko interpretacija pojedinih odredbi Konvencije. Međutim, za razliku od onoga što se može čuti, ratifikacija ne podrazumijeva redefiniranje braka kao zajednice žene i muškarca, uvođenje tzv. trećeg spola ili rodno neutralnih WC-a, ukidanje očinstva i majčinstva ili promoviranje pobačaja. (…) Svaka država svojim zakonodavstvom uređuje ta pitanja. Interpretativna izjava služila bi kao uputa za primjenu i pojasnila da se u hrvatski pravni ili obrazovni sustav ne uvode bilo kakvi sporni elementi. Da IK sadrži rodnu ideologiji, ne bih je mogao podržati”.

Evo kako su zastupnici HDZ-a glasovali o Istanbulskoj konvenciji, jedna se zastupnica predomislila i glasovala ZA! 

Od kandidata s liste, troje je saborskih zastupnika – Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Marijana Balić. Od njih troje na zastupničkom mjestu tijekom glasovanja o Istanbulskoj konvenciji u Saboru nije bila samo Glavak(zamijenila je Darka Horvata u Saboru u svibnju, nakon što je IK ratificirana), dok su ovo dvoje glasovali ZA.

Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije? 

Dvije osobe s liste su zastupnice u Europskom parlamentu – Dubravka Šuica i Željana Zovko, koje su se također, tijekom glasovanja ratifikaciji IK, u EP izjasnile da su ZA.

Tko su ostali na listi?

Stjepan Ribić u HDZ je ušao prije dvije godine, iako je i ranije sudjelovao na izborima za Europski parlament, ali kao HDSSB-ovac. Tada je napadao HDZ.

“Što nam je još potrebno da shvatimo kako nas je crveni SDP svojom nesposobnošću dotukao, a plavi HDZ nas je pokrao?!”, govorio je dok je bio u HDSSB-u, no sada za dnevnik.hr kaže: “Moram naglasiti da je današnji HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića sasvim jedan drugi HDZ od onog koji je bio po vodstvom Ive Sanadera”.

Nikolina Brnjac je državna tajnica ministarstva mora i prometa koja se u medijima pojavljivala jer nije prijavila gliser u imovinskoj kartici. Natjecat će se i dva župana – Danijel Marušić i Goran Pauk, kao i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr