HHO iznio neistine o GI Narod odlučuje pozivajući se na osobne kontakte Čička i Kuščevića

Foto: narod.hr

Predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak u svojem je priopćenju iznio niz neistina o GI Narod odlučuje i netočno prikazao sastanak predstavnika Građanske inicijative i Ministarstva uprave održan 27.11., kao uvod u pregled i kontrolu potpisa koje je Vlada RH proglasila nevažećim (40 581 potpisa za prvo referendumsko pitanje i 40 666 potpisa za drugo referendumsko pitanje).

Čičak iz HHO-a neistinama napao GI Narod odlučuje

Činjenica je, koju potvrđuje i zapisnik u prilogu – da predstavnici ministra Kuščevića nisu dopustili GI Narod odlučuje istodobni pristup svim potpisima birača i Registru birača – kako bi ponavljajući isti postupak provjere koji je provodilo Ministarstvo – mogli utvrditi sve propuste.

GI Narod odlučuje unaprijed je zatražila od ministra Kušćevića da osigura uvjete potrebne za stvarni pregled navodno nevažećih potpisa – što ministar nije osigurao.

Iznenađuje činjenica da organizacija poput HHO-a, koja se bavi zaštitom ljudskih i građanskih prava, brani netransparetni proces ministra Kuščevića te na taj način podržava dokidanje vladavine prava i funkcioniranje pravne države. Naime, isto je tijelo (Ministarstvo uprave) bez ikakvog nadzora brojalo i pregledavalo potpise hrvatskih birača, proglasilo kojim građanima priznaje potpis, a kojima ne, te uskratilo pravo GI Narod odlučuje da pregleda navodno nevažeće potpise i ustanovi točan broj valjanih potpisa.

Iznenađuje činjenica da predsjednik HHO-a, g. Čičak, na samom sastanku te u današnjem priopćenju nastupa kao glasnogovornik ministra Kušćevića pozivajući se na osobne susrete i telefonske razgovore s ministrom.

GI Narod odlučuje je više puta naglasila da je odbacivanje potpisa konkretnih birača protuustavno. Svi birači sukladno Ustavu imaju “opće i jednako biračko pravo” (čl. 45.1.) – i oni koji su točno upisali svoje ime i prezime ili OIB i oni koji su pogriješili pri unosu imena i prezimena ili OIB-a. Prema Zakonu o referendumu, smisao upisa osobnih podataka u potpisnu knjigu je izražavanje volje za raspisivanjem referenduma te se treba priznati svaki potpis putem čijih se osobnih podataka može utvrditi status birača, odnosno da je raspisivanje referenduma zatražio konkretan birač.

GI Narod odlučuje traži da se prizna potpis svakog građanina Hrvatske koji je svojim potpisom zatražio raspisivanje referenduma, a za kojeg se može utvrditi da je birač. Stav Vlade premijera Plenkovića da neće priznati kao valjane potpise građana za koje se utvrdi da su bez ikakvih osnova proglašeni nevažećima – suprotna je Ustavu RH i biračkom pravu svih građana.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [242.09 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr