HRT 2. lipnja prikazuje 4. cenzuriranu epizodu iz serijala “Zločini komunizma u Hrvatskoj”

Narod.hr

HRT će ipak, nakon što je u ožujku cenzurirao neprikazivanjem 4. epizode iz dokumentarnog serijala “Zločini komunizma u Hrvatskoj”,  2. lipnja na  HRT 1 u 20,30 sati prikazati tu epizodu i nakon nje okrugli stol u emisiji Fokus na kojem će sudionici raspravljati o teretu naslijeđa totalitarnih režima, potvrđeno je danas narodu.hr s javne televizije.

Prvotno cenzurirana 4. epizoda serijala Zločini komunizma u Hrvatskoj, urednika i redatelja Krešimira Čokolića nosila je naziv “Tito zauvijek” govori o  razdoblju postojanja komunističke Jugoslavije koje obilježava komunistička grandomanija. Tito stvara “nesvrstane”, dok se istodobno jugoslavenska tajna služba bavi terorističkom djelatnošću nad svojim građanima diljem zapadnog svijeta. Nakon Titove smrti dolazi do krvavog raspada Jugoslavije. Nakon prestanka postojanja Jugoslavije Hrvatsku tek čeka civilizacijska misija suočavanja s posljedicama komunističkog totalitarizma u skladu s europskim rezolucijama o osudi sva tri totalitarizma 20. stoljeća.

Nakon emisije bit će održan i tzv. okrugli stol koji je HRT najavio nakon što je cenzurirao 4. Epizodu Tito zauvijek, koja je po ocjenama mnogih  najbolji dio serijala, a obrađuje razdobolje od Domovinskog rata do danas.

Uredništvo HRT-a je odlučilo kako će se okrugli stol održati u emisiji  Fokus koja će biti prikazana nakon  nakon prikazivanja 4. prvotno cenzurirane epizode serijala “Zločini komunizma u Hrvatskoj”. Gosti Fokusa bit će akademik Vladimir Đuro Degan, povjesničar Hrvoje Klasić, socijalni psiholog Dejan Ajduković, a govorit će se o teretu naslijeđa totalitarnih režima te njihovom utjecaju na hrvatsko društvo i podjele, pojasnili su HRT-a.

„Idući Fokus bavi se temom suočavanja s mračnim stranama naše prošlosti iz 20. stoljeća. Zašto zločini i kršenja ljudskih prava od prije više desetljeća ostaju tako snažno u kolektivnom sjećanju hrvatskog društva? Što bi trebalo pomoći da se završi ta agonija, licitiranje žrtvama i opsegom nepravdi koje su počinjene?“, kazao je za narod.hr Igor Medić iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr