Hrvatskoj profesorici u Vukovaru zabranili predavati u srpskom razredu

Foto: Fah

U nastavu na srpskom jeziku Sara Belec uskočila je kao zamjena, a zbog anonimne prijave došla joj je inspekcija. Inače, nije neobično da i srpski profesori predaju u hrvatskim odjeljenjima, javlja Večernji list.

Sara Belec profesorica je ekonomske grupe predmeta u Strukovnoj školi u Vukovaru od rujna 2015. Radila je prvo kao zamjena, a zatim je zaposlena na neodređeno, ali nepuno radno vrijeme sa sedam nastavnih sati tjedno. Predavala je u nastavi na hrvatskome jeziku.

Koncem travnja škola ju je angažirala i kao profesoricu politike i gospodarstva u nastavi srpskoga jezika zbog smrti tamošnje kolegice.

Tri tjedna poučavala je đake u srpskim razredima, kako kaže, “bez ikakvih problema s djecom i roditeljima”, a onda joj je anonimna prijava “navukla” prosvjetnu inspekciju na vrat. Što u prijavi piše, ona ne zna, no pretpostavlja kako se u pitanje dovodi “ili poznavanje srpskog jezika ili nacionalnost”.

Zabranjen joj je, na koncu, rad u nastavi politike na srpskome. Sara to, pak, smatra diskriminacijom.

“Imenovanoj nastavnici ravnatelj može prema potrebi škole dopunjavati satnicu do pune norme samo u nastavi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu jer je po natječaju za te poslove primljena. Ravnatelj je trebao slobodne sate ponuditi zaposlenicima koji su primljeni temeljem natječaja za poslove nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”, stava je inspektorica. S takvim tumačenjem ne slaže se prozvana profesorica, a ni ravnatelj Vladimir Matić, odnosno škola jer je i, kao i Sara, i ona uložila žalbu.

– I u hrvatskim razredima predaju profesori srpske nacionalnosti, možda im nekada i izleti koja riječ na srpskome, ali nikada se nitko nije žalio. S obzirom na to da ispunjavam sve uvjete natječaja, moja nacionalnost ne bi smjela biti prepreka, kao što nije ni njima. I što je najvažnije, djeca se ne bune jer, uostalom, oni se svi zajedno druže, odrastaju i razumiju se. Iz ovog primjera učenici pak mogu izvući zaključak da je podijeljenost i isključivost jedino prihvaćeno stanje u našoj zajednici – rezimira Sara Belec.

Čeka se ministarstvo

Istodobno kad i spomenuto rješenje, na Sarin sat stigao je inspektor zadužen za manjinska pitanja. Pisala je pred njim i test iz poznavanja srpskoga jezika, a te rezultate i njegov sud još čeka.

Ravnatelj Matić nije mogao ništa komentirati jer je postupak u tijeku. Koliko im je poznato, u Strukovnoj školi u Vukovaru najmanje petero nastavnika srpske nacionalnosti predaje u hrvatskim odjeljenjima. Isto tako, nekoliko Hrvata otprije predaje u nastavi na srpskome. Riječ je mahom o strukovnim predmetima.

Nije to, kažu Večernjem listu u školi, ništa neobično, tako je praktički od povratka “i nitko nikada nije pravio probleme oko toga”. Tražili su i od resornog ministarstva komentar, ali i prikaz prakse u Hrvatskoj u sličnim situacijama, no još čekaju odgovor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list