HSS vladi: Ne napadajte lokalnu samoupravu, smanjite PDV na hranu!

Predsjednik HSS-a Branko Hrg i predsjednik Stručnog vijeća HSS-a Damir Novotny na današnjoj su konferenciji za novinare pozvali vladu da smanji PDV na hranu sa 25 posto na 10 posto, čime bi se, kako su napomenuli, rasteretili svi hrvatski građani, dok su za predložene promjene oporezivanja dohodaka istaknuli kako predstavljaju mjeru koja će izazvati više negativnih nego pozitivnih učinaka i kako će nanijeti štetu u nekim jedinicama lokalne samouprave.

“Najviše me smeta kao člana Udruge gradova što se Ministarstvo financija u ovom trenutku postavilo prema lokalnoj samoupravi i gradovima koji će najviše stradati, kao protivnik, a mi na lokalnoj razini smatramo da vlada ne može biti protivnik lokalnoj samoupravi. One moraju zajedno raditi – posebno u ovom trenutku kada se pripremamo za financiranje iz EU fondova gdje su, u krajnjem slučaju, jedinice lokalne samouprave osnovni nositelji projekata koji bi se trebali financirati iz EU fondova”, rekao je predsjednik HSS Branko Hrg.

Hrg je naglasio kako u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi stoji kako će se lokalne samouprave, koliko je to moguće, pravovremeno i na odgovarajući način, pitati za mišljenje u postupku pripremanja i donošenja odluka koje ih se neposredno tiču.

“Vjerujem da će se to dogoditi i da će vlada i ministarstvo financija naći vremena kako bi Udruga gradova mogla raspraviti o prijedlozima”, istaknuo je Hrg.

Hrg je kazao kako spomenutim prijedlozima “neće doći do povećane potrošnje jer najveći dio građana je sa manjim primanjima i tu neće biti velikih ušteda u kućnim budžetima, a oni sa većim primanjima već sada troše i tu se ništa bitno neće dogoditi, ali će lokalne samouprave ostati uskraćene za novac iz kojeg se financiraju dječji vrtići, školstvo, kultura, udruge, sport, kreditna zaduženja, priprema projekata za EU… ”

Prijedlog HSS je, napomenuo je Hrg, da ukoliko se već povećava neoporezivi dio plaće što HSS i podržava jer podržava svako porezno rasterećenje građana, da se onda lokalnoj samoupravi uputi veći postotni iznos od poreza na dohodak.

Nadomjestak lokalnoj samoupravi vlada može postići povećanjem udjela poreza na dohodak sa sadašnjih 56 posto prema jedinicama lokalne samouprave na 70 posto, no Hrg ističe kako je najkvalitetnije rješenje da se prema lokalnoj samoupravi usmjeri 5 posto prihoda od PDV-a i to bi dovelo do razvoja iste.

Ako bi stvarno htjeli pomoći građanima i povećati potrošnju, zaštititi domaću proizvodnju, tražimo vladu da smanji PDV na hranu sa 25 posto na 10 posto jer će na taj način četveročlane obitelji uštedjeti 300 do 400 kuna”, smatra Hrg.

Hrg je kazao kako se velike uštede mogu ostvariti i na državnoj razini smanjenjem broja ministarstava, agencija i broja zaposlenih u njima. Ili spajanjem više institucija.

Predsjednik Stručnog vijeća Damir Novotny kazao je pak kako prijedlog izmjena sustava oporezivanja individulanih dohodaka neće utjecati na povećanje slobodnih dohodaka kućanstva te povećati osobnu potrošnju čemu se nadaju u vladi.

Neznatno povećanje neto dohodaka zaposlenih koji ostvaruju dohotke nesamostalnog rada gotovo sigurno ne može pokrenuti povećanu potrošnju, ni povećati investicije kućanstva, a snižavanjem oporeznih osobnih dohodaka negativno će utjecati na financijski položaj jedinica lokalne samouprave koje sa središnjom državom dijele prihode od oporezivanja dohodaka, rekao je Novotny te dodao kako će se istim, jedinicama lokalne samouprave “značajno smanjenjiti sposobnost pokretanja i sufinanciranja projekata komunalnog i regionalnog razvoja, a koji bi se mogli sufinancirati iz strukturnih fondova EU”.

Rasterećivanje kućanstava je presudno za pokretanje, uz investicije privatnih poduzeća, novog ciklusa ekonomskog rasta”, smatra Novotny te dodaje kako je pokretanje oporavka i novog ciklusa ekonomskog rasta moguće provođenjem cjelovite i radikalne reforme fisklanog sektora.

“To je moguće cjelovitim promjenama poreznog sustava i usklađivanja s najboljom praksom usporedivih zemalja EU kao što su Austrija, Češka, Slovačka, kako bi se izbjegle stalne promjene u oporezivanju potrošnje, imovine i dohodaka, te dubokim promjenama u strukturi javne potrošnje koje bi osigurale smanjivanje neproduktivne potrošnje i investicija, a fiskalne intervencije usmjerile prema snažnijem poticanju potrošnje kućanstava i investicija privatnih poduzeća te jedinica lokalne samouprave”, zaključio je Novotny.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr