(VIDEO) U ime obitelji nadopunila zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju iz 1978.

Foto: narod.hr

Jutros je Udruga U ime obitelji održala konferenciju za tisak ispred zgrade Ustavnog suda u Zagrebu, povodom podnošenja suprijedloga Ustavnom sudu Republike Hrvatske za ocjenu suglasnosti tzv. Zakon o pobačaju s Ustavom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora U ime obitelji, istaknuo je da su na taj način željeli dati svoj doprinos postupku ocjene suglasnosti tzv. Zakona o pobačaju, na način da je udruga zatražila da se njihov Prijedlog doda već postojećem Prijedlogu ocjene ustavnosti, koji datira iz 1991. godine.

U ime obitelji naime smatra da Ustavni sud Republike Hrvatske treba znati za pravne i druge činjenice koje su se promijenile u posljednjih 25 godina, te na temelju potpune pravne i životne argumentacije donijeti odluku.

U Udruzi naglašavaju da je „pravo na pobačaj“ projekcija individualnih želja u društveni poredak, što predstavlja krivo poimanje ljudskih prava i otvara opasno područje pretvaranja bilo kojih želja u individualne slobode i prava. Ističu da je i sam Europski sud za ljudska prava prihvatio u više presuda da život ima značenje javnog, a ne samo privatnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Junković, članica pravnog tima U ime obitelji izjavila je da tzv. Zakon o pobačaju nije u skladu s Ustavom RH jer taj isti Ustav jasno propisuje da “svako ljudsko biće ima pravo na život”, a „ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka”. Ne postoji pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koje je bilo sadržano u prijašnjem komunističkom Ustavu SFRJ i Ustavu SRH.

Iz prakse Europskog suda za ljudska prava jasno proizlazi da se rasprave o pobačaju vode na potpuno pogrešnim temeljima te da „jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta“, rekla je Junković.

Da se pobačaj ne može smatrati mjerom zdravstvene zaštite jer se njime ne postiže niti jedna od svrha zdravstvene zaštite navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem se istovremeno pacijentom smatra nerođeno dijete, dodala je Kristina Bakula, članica pravnog tima U ime obitelji, te zaključila „kako ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja, nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.