Inicijativa za pokretanje postupka o uvođenju odlikovanja Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom

Foto: Suradnik13, commons.wikimedia.org

Hrvatski generalski zbor uputio je svoju inicijativu predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojima bi se kao najviše odlikovanje Republike Hrvatske uvelo novo odlikovanje s nazivom: Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom.

U nastavku donosimo cjeloviti tekst Inicijative za pokretanje postupka o uvođenju odlikovanja – Velered dr. Franje Tuđmana:

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,

Hrvatski generalski zbor, na sjednici upravnog odbora, nadnevka 2.veljače 2016.god., jednoglasno je donio odluku o pokretanju inicijative u Hrvatskom saboru za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojima bi se kao najviše odlikovanje Republike Hrvatske uvelo novo odlikovanje s nazivom:

Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom

Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao bi se visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za:

• iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa,

• bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja,

• jačanje međunarodnog ugleda i položaja Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici te

• izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zasluge i doprinos dr. Franje Tuđmana kao državnika, nacionalnog borca, političara i znanstvenika-povjesničara za hrvatski narod ne mogu se mjeriti s dostignućima bilo kojeg pojedinca u suvremenoj hrvatskoj povijesti, pa smo zbog toga uvjereni da će ova inicijativa biti s radošću prihvaćena i konačno realizirana.

Uvrštavanjem odlikovanja s imenom dr. Franje Tuđmana kao prvoga u nizu najviših odlikovanja Republike Hrvatske, uz hrvatske velikane kralja Tomislava, Petra Krešimira IV., kralja Dmitra Zvonimira, kraljice Jelene, kneza Domagoja, bana Josipa Jelačića, dr. Ante Starčevića i Stjepana Radića, hrvatski narod bi još jednom iskazao veliko poštovanje i priznanje velikom domoljubu i prvom hrvatskom predsjedniku neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

Ova naša inicijativa upućena je na uvid Predsjednici Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Suradnik13, wikimedia.commons.org