Ivan Munjin: U ime obitelji traži da Vlada odustane od ratifikacije i povuče Milanovićev potpis s Istanbulske konvencije

Foto: Narod.hr

Povodom nedavne ratifikacije Istanbulske konvencije od strane Europskog parlamenta razgovarali smo s Ivanom Munjinom, članom upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Munjin nam je objasnio što je uopće Istanbulska konvencija i zašto U ime obitelji njezinu ratifikaciju smatra neprihvatljivom.

“Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor Vijeća Europe koji ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ono što je problem jest da Konvencija, uz mnoge pozitivne odredbe, donosi sadržaj koji bi, ako je se ratificira i implementira, najviše štetio ženama.

Konvencija po prvi put kao međunarodni ugovor donosi obvezujući koncept “roda” – prema kojem pojedinac sam sebi može odrediti spol – i ratifikacijom bi se taj koncept počeo nametati u Hrvatskoj u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj politici itd., što bi imalo za posljedicu da muškarcima koji se izjašnjavaju da su žene država omogućuje promjenu spola u dokumentima (kao u Malti, Danskoj, Norveškoj, Irskoj, Belgiji), čime bi takvi muškarci mogli legalno ulaziti u ženske zahode, svlačionice, sigurne kuće i druge prostore namijenjene samo ženama.

Također, ako se Konvencija ratificira, koncept “roda” bi se naučavao u cijelom hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu, od vrtića do fakulteta, i to bi bila obaveza Hrvatske prema čl. 14. Konvencije, što bi ne samo naškodilo djeci i mladima – sjetimo se slučaja djevojčice u Kaliforniji koja se vratila plačući iz škole, gdje su čitali slikovnice o “transrodnosti”, jer je mislila da će se pretvoriti u dječaka – nego bi kršilo i prava roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim vrijednostima”, rekao je Munjin.

Rodna ideologija u Kaliforniji: Djevojčica iz škole došla u strahu da će se pretvoriti u dječaka

Također, Munjin ističe i članak 12., koji traži da države koje su ratificirale Konvenciju poduzmu “potrebne mjere za promicanje promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na (…) stereotipnim ulogama žena i muškaraca”. Budući da nigdje u Konvenciji nije definirano što bi to bile ‘stereotipne uloge’, jedino što je moguće je proizvoljno tumačenje. Tako bi netko mogao brak, kao zajednicu žene i muškarca, okarakterizirati “stereotipnim”, čime se stvara podloga da se u Hrvatskoj ponovno pokuša redefinirati brak i proganjati one koji misle da je brak onakva zajednica kakvom je prepoznaje naš Ustav – kao životnu zajednicu žene i muškarca.

Zato U ime obitelji traži da se odustane od ratifikacije Istanbulske konvencije i povuče potpis koji je na nju stavila SDP-ova Vlada Zorana Milanovića. Hrvatska već ime kvalitetne odredbe i mehanizme za sprječavanje nasilja nad ženama, usklađene s pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije, i stoga Konvenciju nije neophodno ratificirati, pogotovo jer ona donosi štetne posljedice za hrvatske građane i društvo. Više od 4/5 od 370 komentara građana u javnoj raspravi o Istanbulskoj konvenciji je protiv ratifikacije”, kaže nam Munjin.

U ime obitelji apelira na HDZ i Vladu da poštuje građane i održi predizborno obećanje da se ‘protive nametanju bilo koje, pa i rodne ideologije’, te da na temelju racionalnih argumenata odustanu od ratifikacije. “Iako se dogodila promjena na izborima u 2016., HDZ i u ovom području nastavlja politiku SDP-a i bivše Vlade, koja je potpisala Istanbulsku konvenciju.

“‘Ratifikacija’ Istanbulske konvencije u Europskom parlamentu ne znači da su je time ratificirale sve države članice EU, već je samo EU na razini svojih nadležnosti pristupila Konvenciji, i to samo u nekim aspektima (azila, principa nevraćanja i sudske suradnje u kaznenim stvarima). Države članice, dakle, ni sada ni prije nisu i nemaju obvezu ratificirati Konvenciju, iako će se vrlo vjerojatno nakon ove odluke Europskog parlamenta provoditi određen pritisak u tom smjeru”, ističe Munjin.

“Činjenica da se 4 petine građana izjasnilo protiv ratifikacije pokazuje kako su građani prepoznali da je Istanbulska konvencija trojanski konj kojim se pod krinkom zaštite žena hrvatskom društvu nameće rodna ideologija, pa se nadamo da će to prepoznati i Vlada” kaže Munjin te dodaje: “Drago nam je da se sve više aktera uključuje u ovu raspravu i traže da se Konvencija ne ratificira. Među posljednjima to je i Vijeće za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, koje je prije nekoliko dana pozvalo saborske zastupnike da glasuju protiv ratifikacije zbog ideološkog sadržaja koji se tiče čovjekovog identiteta kao muško i žensko, a sve se više javljaju i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i zastupnici u Hrvatskom saboru.”

HBK pozvao zastupnike u Hrvatskom saboru da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr