Jakov Sedlar: Film ‘Jasenovac – istina’ važan je za poticanje dijaloga

Dokumentarni film Jakova Sedlara ‘Jasenovac – istina’ premijerno je prikazan 4. travnja u zagrebačkom kinu Europa.

Tim je povodom u ‘Studiju 4’ gostovao autor filma Jakov Sedlar te govorio o tematici, dosadašnjim komentarima, reakcijama publike i očekivanjima. Naglasio je da je posljednji film koji je rađen o Jasenovcu bio film Lordana Zafranovića koji je rađen 1979. godine.

“U međuvremenu je pronađeno dosta novih dokumenata, od filma židovskog redatelja Sidney Bernsteina u kojem se govori o brojkama, pa su tu neke bilježnice koje su bile skrivane, zatim dva Pavelićeva pisma i još mnogo toga”, rekao je Sedlar.

Stoga, po njegovu mišljenu, postoji niz stvari u filmu zbog čega je važan za poticanje dijaloga. “To je jedna vrlo mučna tema i zapravo poticaj na dijalog. Ako ovaj film pokrene dijalog, ako pokrene želju da se nešto napravi po pitanju utvrđivanja konačne istine, napravio je veliki posao”, dodao je autor.

Rekao je i da su glavni prijepori u filmu oni kojima se bave brojke te kako smatra da je tu apsolutno kriva jugoslovenska historiografija jer se nije temeljila na znanstvenim potvrdama. Njegovo je mišljenje da se u logoru Jasenovac radilo o 20 do 40 000 žrtava.

Svjetska premijera filma bila je u Tel Avivu, i izazvao je velik interes, dodao je Sedlar. Rekao je i da se nakon projekcije najviše govorilo o sudbini Židova u Hrvatskoj, njihovom životu i položaju prije rata te nakon rata. Isto tako, govorilo se i o spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Zagrebačka premijera filma Jakova Sedlara o Jasenovcu: Film došli pogledati ministar Hasanbegović, biskup Košić, Leljak…

4. travanj 2016. god. u Kinu Europa u 21 sat održana je premijera dokumentarnog filma Jakova Sedlara “JASENOVAC-ISTINA”.

Dokumentarac donosi niz, dosad skrivanih, istina o Jasenovcu. U Dokumentarcu je samo načeta istina o JBT-ovom Jasenovcu od 1945 do 1948. i od 1948 do 1951. god Nedvojbeno je da je bio logor smrti s tom razlikom što je u vrijeme NDH i poglavnika Pavelića bio i radni logor. Razlika je bila i u otpuštanju iz logora poslije odslužene kazne Sinoć je u Zagrebu, u kinu Europa premijerno prikazan film redatelja i producenta Jakov Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca “Jasenovac -istina”. Kino dvorana je bila premala da primi sve znatiželjnike, a kamere su zabilježile da su promociji nazočili broji uglednici i znatiželjnici. Najveću pažnju izazvala je nazočnost ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i njegov susret sa Slavakom Goldsteinom. I u kontekstu teme filma, ali i najnovijih sporenja oko komemoracije žrtvama Jasenovca, jer su iz Židovke zajednice u Zagrebu poručili da neće nazočiti komemoraciji u Jasenovcu.

Promociji su nazočili sisački biskup Vlado Košić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, zamjenica ministra kulture Ana Lederer, istražitelj Udbinih zločina Roman Leljak, glumica Anja Šovagović-Despot, redateljica Irena Škorić, Vice Vukojević, dr. Josip Jurčević, dr. Zdravko Tomac i brojni drugi uglednici. U društvu Slavka Goldsteina bli su Drago Pilsel i Branimir Pofuk. U filmu dokumentarnom filmu ”Jasenovac-istina” objavljeni mnogi dokumenti i dokazi kako su komunističke vlasti povećavali broj žrtava u logoru. Predočeni su i dokazi da je Jasenovac kao logor, u koji su partizani dovodili i likvidirali “narodne neprijatelje” postojao do 1951. godine, što je doskora prešućivano. Film je premijerno prikazan u Izraelu gdje je izazvao veliku pažnju tamošnje javnosti. Poglavito u svjetlu činjenice da je logor Jasenovac radio do 1951. godine. Nakon Izraela prikazan je publici u Njemačkoj a nakon premijernog prikazivanja u Zagrebu slijede promocije u ostalim hrvatskih gradovima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr/ kamenjar.com
Photo: snimka zaslona