Josipović činio sve da spriječi izručenje: ‘Mustač i Perković pripadaju i lijevom i desnom korpusu’

Foto: fah

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je u četvrtak presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču te ocijenio je kako ubojice moraju odgovarati da bi se utvrdili standardi u kojima je jasno kako tajne službe ne smiju ubijati radi politike, ali i naglasio kako će se to jesu li Perković i Mustač ubojice znati tek kad presuda Minhenskog suda postane pravomoćna.

“Bez obzira na to tko je stvarno bio Đureković, da li domoljub koji se borio za neovisnu Hrvatsku, da li čovjek koji je pobjegao iz tadašnje Jugoslavije radi opasnosti u koju je ušao radi otkrivanja kriminala u INI ili je i sam sudjelovao u nečasnim radnjama, je li bio suradnik njemačke tajne službe ili puki emigrant, njegovo ubojstvo je nedopustiv čin političkog nasilništva i državnog zločina”, napisao je Josipović na portalu Autograf.hr, u tekstu naslovljenom “Čiji su Mustač i Perković? Pripadaju i lijevom i desnom korpusu”.

Naglasio je kako ubojice moraju odgovarati radi pravednosti i pijeteta prema žrtvi, “ali i zato da se jednom zauvijek odrede standardi postupanja u kojima je jasno kako tajne službe nikada i ni po koju cijenu ne smiju radi politike ubijati”.

“Isto je i sa svim drugim slučajevima u kojima je bivša država posegnula za ubojstvom kao načinom rješavanja političkog sukoba”, zaključio je Josipović, uz napomenu da će to jesu li Perković i Mustač doista ubojice biti poznato tek nakon što presuda postane pravomoćna.

Podsjetimo, i Josipović je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi spriječio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj.

Josipović je mogao a nije odgodio izglasavanje Lex Perkovića za 8 dana – na što je imao zakonsko pravo te ‘Lex Perković’ nije poslao na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Isto tako, zajedno sa SDP-om bezuspješno je pokušao u prosincu 2013. promijeniti Ustav Republike Hrvatske kako bi spriječili izručenje g. Perkovića Njemačkoj.

Ti su postupci bili suprotni interesima Republike Hrvatske, a bili su u interesu zaštite bivšeg šefa Udbe. Narod.hr davno je poslao upit Josipoviću(2014. godine), s ciljem da dobije jasne odgovore na pitanja o mogućoj povezanosti g. Ante Josipovića, predsjednikova oca sa političkim ubojstvima o kojima su odlučivale najviše razine komunističke partije Hrvatske, no odgovor nikada nismo dobili.

Inače, nakon izručenja oca Saše Perkovića i bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu Hrvatski helsinški odbor (HHO) upozorio je na to jesu li nadležna tijela utvrdila da su njegovim izručenjem nastale nove okolnosti koje bi dovele u pitanje certifikat s oznakom provjere 1. stupnja, ali i ostanak i opstanak Saše Perkovića, kao savjetnika presjednika Ive Josipovića.

“Oni su prošli sve što treba, budite mirni, sigurni su i povjerljivi”, kratko je odgovorio predsjednik Josipović na pitanje novinara portala narod.hr tada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h