Kako rade Agencije za naplatu potraživanja? Posjeduju osobne podatke, nekima zovu i poslodavce…

agencije za naplatu potraživanja
Foto: iStock

Rad agencija za naplatu potraživanja, odnosno tvrtki koje trguju dugovima građana, već dugo je kontroverzno. Kad banke zaključe da je mala šansa da vratite kredit – izruče vas agencijama za naplatu potraživanja koje su spremne na mnogo toga kako bi dobile i zadnji cent duga. Tako agencije raspolažu i mnogim osobnim podacima na koje vjerojatno nemaju pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja novinarska otkrića o tome kojim osobnim podacima raspolažu, iako vjerojatno na njih nemaju pravo, kao i o tome da utjeruju dugove po jednako kontroverznim kreditima u švicarskim francima, čini se da su pokrenuli institucije. Ili barem neke od njih jer HNB i dalje o svemu šuti, javlja N1.

Nekima zovu i poslodavce

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić kaže da se građani itekako žale na postupanja agencija.

>Bunjac o Agencijama za naplatu potraživanja: ‘Proganjaju ljude poput divljih zvijeri’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je tema oko koje su nam se građani obraćali i obraćaju se i dalje, žale se na postupanje agencija u odnosu na njih, na njihovu komunikaciju, na način kako ih zovu, u svako doba dana, građani pritužuju da zove i njihove članove obitelji, poznanike. Imali smo situaciju gdje je jedan građanin upozoravao da su zvali i njegovog poslodavca”, ističe Vlašić.

Često se i sami građani iznenade odakle sad njihov dug u rukama agencije. Premda priče o ovim agencijama slušamo već godinama, Ministarstvo financija tek sad kreće u akciju. Cilj im je, kažu:

“…bolja zaštita dužnika prije i nakon kupoprodaje potraživanja pri čemu će naglasak biti na uređenju odnosa s dužnicima te na uspostavi sustava obavješćivanja prije i nakon kupoprodaje potraživanja, odnosno na uređenju odnosa između dužnika i servisera potraživanja. Uz to, posebno će se urediti i nadzor nad radom subjekata koji se bave djelatnošću otkupa i servisiranja potraživanja općenito, s obzirom na to da je riječ o društvima koja između ostalog preuzimaju financijska potraživanja koja je potrebno nastaviti pratiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvele bi se tako i licence za rad takvih agencija, ali i regulatorno nadzorno tijelo.

>(VIDEO) Galović upozorava: ‘Agencije za naplatu ovršuju umirovljenike unatoč kriznim mjerama’

“Tijelo bi trebalo nadzirati rad i poslovanje takvih društava jer takva društva koja preuzimaju milijunske iznose od banaka i gdje banke na neki način ispadaju iz igre stupaju u poziciju banaka i postaju novi vjerovnici prema potrošačima, a da potrošači ne znaju koja je njihova pozicija, nemaju mogućnost niti prostora eventualno za pregovaranje oko novog načina otplate takvog svog duga i jednostavno su nezaštićeni”, kaže odvjetnik Marko Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Dosta je javašluka

Sandra Benčić i Peđa Grbin tražili su od guvernera Borisa Vujčića moratorij na takvu prodaju dugova sve do donošenja novog zakona, no dobili su odbijenicu. Sada skupljaju potpise za raspravu u Saboru o toj temi.

Dugovi se moraju podmiriti, to nije sporno. Ali s načinom na koji to rade agencije ne slaže se Nikola Grmoja.

“Pa trguju osobnim podacima, pa vam uznemiruju susjede, pa vam ruše dobar glas u susjedstvu ne bi li naplatili dug. Dakle, to su stvari koje treba urediti. Ja bih poručio i vladajućima i kolegama iz oporbe da se ne igraju s teškim sudbinama hrvatskim građanima, nego da ovo kompleksno pitanje urede na pravi način. Dosta je jednog javašluka”, napominje Grmoja.

>Blokirani i agencije za naplatu potraživanja potpisali sporazum o suradnji u 6 točaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno upozorenje ima udruga Franak za sve one koji imaju kredit u švicarcima, a prijeti im ovrha zbog duga.

“Oni se ne smiju ovršiti i oni se ne smiju blokirati. I oni mogu sudski ishodovati da se ovrha odgađa, da se odgađa i pljenidba i prijenos sredstava”, kaže Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Iz jedne od najvećih agencija koje kupuju dugove građana, Eos Matrix, baš kao i udruge koje okuplja takve agencije, poručili su da podržavaju najavljene zakonske izmjene jer bi to trebalo osnažiti postojeći zakonodavni okvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.