Koliko ima zaposlenika u obrazovanju i koliko je do sada pronađeno lažnih diploma?

Foto: GettyImages

Učiteljica koja je radila u dvije osnovne škole u okolici Koprivnice, nakon otkrića nevjerodostojne diplome, suspendirana je s radnog mjesta te je policija protiv nje podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu. Ispostavilo se da posjeduje čak dvije krivotvorene diplome zagrebačkih fakulteta – otkriveno je u posljednjem slučaju provjere isprava zaposlenika u obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, provjeru diploma lani je naložilo Ministarstvo obrazovanja, nakon što je u njihovom resoru otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom.

“Moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni, kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici i da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja”, kazala je tada ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

> Za krivotvorene diplome nema sudskih kazni, a krivotvoriteljima ostaju plaće i staž?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zaposlenica ministarstva krivotvorila diplomu: Otišla kući po ‘pravi dokument’ pa se opet vratila s falsifikatom

>Ministrica Divjak naredila provjere diploma za 90.000 zaposlenih, a sama nije provjerila 20 članova svog Povjerenstva

Provjera započela nakon otkrića lažne diplome upravo u Ministarstvu obrazovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po naputku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, provjera vjerodostojnosti diploma i isprava zaposlenih u hrvatskim osnovnim i srednjim školama provodi se od 14. siječnja 2019., nakon što je u njezinu resoru otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom.

Naime, zaposlenica ministarstva krivotvorila je diplomu Hrvatskih studija. Najprije kada se prijavila za stručno osposobljavanje u Ministarstvu, nakon čega je dobila ugovor o radu. Kada je potom dobila posao tajnice u Ministarstvu njezina je diploma poslana na provjeru te je ustanovljeno da je riječ o falsifikatu. Stručnjaci su odmah kontaktirali Hrvatske studije jer je navodno bilo očigledno kako je riječ o krivotvorini. Suočena s istinom zaposlenica je kazala kako će Ministarstvu dostaviti originalnu diplomu. Zatim je ponovno donijela krivotvorinu, no malo dorađenu. Protiv nje je podignuta kaznena prijava te je započet proces provjere.

Koliko imamo zaposlenika u obrazovanju i koliko je lažnih diploma otkriveno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz ožujka 2019. broj zaposlenih u obrazovanju iznosio je 114 494 osoba. Za usporedbu, u lipnju 2018. iznosio je 112 tisuća, što znači da se broj zaposlenih u obrazovnom sustavu neznatno povećao.

Ministarstvo je posljednji put u siječnju 2020., godinu dana nakon pokretanja provjere diploma i svjedodžbi zaposlenika, obznanilo broj od 35 nevjerodostojnih isprava.

Tada su komunicirali kako je otkriveno: 11 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, 4 inozemne krivotvorene diplome, 2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Zadru, 2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Osijeku, 1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Rijeci, 1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Splitu, 25 krivotvorenih svjedodžbi.

“Čim se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba automatski se uručuje otkaz, osoba se prijavljuje Državnom odvjetništvu, nakon toga slijedi istražni postupak i pravosudni organi preuzimaju ove slučajeve”, objasnila je ministrica Blaženka Divjak postupak provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su diplome radili amaterski na osobnom računalu, dok su neki za lažnu diplomu posezali preko granice.

Osim suspenzije s radnog mjesta, krivotvoriteljima ostaju plaće i staž, objavio je Jutarnji list, istražujući moguće posljedice. Ističu da hrvatski sudovi tu vrstu kriminala tretiraju iznimno blago.

“Sudski raspleti ranije otkrivenih slučajeva lažnih svjedodžbi i diploma pokazuju kako i nemaju osobitog razloga za strah jer najgore što im se u hrvatskom pravnom sustavu i sudskoj praksi može dogoditi – već im se dogodilo, a to su izvanredni otkazi. Od kaznenoga postupka, ako je suditi prema dosadašnjim sudskim ishodima, ne moraju ozbiljno strahovati. Nitko od dosad otkrivenih krivotvoritelja nije završio iza rešetaka niti je bio prisiljen vratiti plaće primljene na temelju krivotvorenih isprava o stručnoj spremi, niti mu je poništen radni staž ostvaren na radnome mjestu dobivenom na osnovi krivotvorene svjedodžbe ili diplome. Štoviše, ima slučajeva da su neki od krivotvoritelja sudskom presudom vraćeni na posao na kojem su zbog krivotvorene svjedodžbe dobili izvanredni otkaz.”, naveo je dnevnik.

Prema propisima koji uređuju obrazovanje ne postoje razlozi za poništavanje ocjena koje su učenicima dali nastavnici s krivotvorenim diplomama.

“Prema tvrdnjama Ministarstva, ne postoji ni mogućnost poništenja ili preispitivanja učeničkih svjedodžbi. Nisu, kažu, predviđene nikakve posljedice za učenike koji se trenutačno školuju, kao ni za učenike koji su završili obrazovanje ranije”, piše Jutarnji list.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, nedavno je istaknula kako “sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izolirani slučaj u kojem se pojavljuju lažne diplome.

“Važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima”, pojasnila je Ramljak.

Preporod o lažnim diplomama: ‘Čišćenje ‘žita od kukolja’ treba nastaviti u državnim službama i poduzećima’

Isto je istaknuo i sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod. Nakon najave provjera vjerodostojnosti diploma, objavili su da se postupak treba nastaviti i u državnim službama i javnim poduzećima, lokalnoj vlasti, ministarstvima i Saboru, a ne samo obrazovnom sustavu.

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić upozorio je kako u školama ima i većih problema vezanih uz zapošljavanje, te ocijenio da je “posljedica kampanje koju je pokrenula ministrica Blaženka Divjak svakako i samovoljno napuštanje škole dijela onih koji su u školama radili s neautentičnim ispravama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.