Kongres o zdravlju: Novi zakon omogućit će nagrađivanje najvrjednijih liječnika

Foto: Thinkstock

Kongres “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030. Futur Z”, koji je započeo u petak, okupio je više od 500 sudionika – liječnika, predstavnika strukovnih komora i udruga, te farmaceutskog i IT sektora, kako bi u raspravi sa zdravstvenom administracijom raspravili neke od aktualnih problema u hrvatskom zdravstvu.

Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora u partnerstvu s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine, Hrvatskom udrugom bolničkih liječnika i Hrvatskim farmaceutskim društvom.

Kongres je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je poručio kako će se kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućiti nagrađivanje liječnika koji najviše rade, kako bi ih se i na taj način zadržalo u Hrvatskoj.

“Uvijek ću se zalagati za to da one koji više rade treba i više platiti. Moje je osnovno načelo – znaš li raditi, koliko radiš i koje su ti kompetencije i od toga neću odustati”, poručio je.

Zahvaljujući daljnjoj informatizaciju sustava vidjet će se tko nepotrebno šalje pacijente u bolnicu iz primarne zaštite, kao i koliko tko u bolnici napravi specijalističkih pregleda,

Nije donesena nijedna mjera za zadržavanje liječnika

“Najveća vrijednost sustava su zdravstveni djelatnici i to treba sačuvati. Zbog kvalitete smo traženi u svijetu, a to je i opasnost da će našim liječnicima bogatije zemlje ponuditi osjetno veće novce. Vjerujem da će većina ostati u Hrvatskoj, BDP raste, i da će se moći bolje zaraditi u zdravstvu”, rekao je Kujundžić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža ustvrdio je kako dosad nije donesena ni jedna mjera koja bi pridonijela zadržavanju liječnika, nakon što je njih više od 500 napustilo Hrvatsku a više od 800 to planira.

Treba stimulirati ljude, dizati im vrijednost i onda će oni ostati u Hrvatskoj, rekao je Goluža. Istaknuo je važnost stručnog usavršavanja, te podsjetio kako je za edukaciju liječnika primarne zaštite povučeno 30 milijuna kuna iz EU fondova, a cilj je Komore povući još 50 milijuna kuna, među ostalim i za usavršavanje u inozemstvu.

Predsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Željko Rotim rekao je kako su kroz teme koje će tijekom tri dana biti razmatrane nastojali dotaknuti glavne probleme i aktualna pitanja u zdravstvu, a to su rasprava o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je u izradi, perspektive i položaj liječnika, suradnja između primarne zaštite i bolnica, informatizacija zdravstva, ishodi liječenja itd.

Kongres će završiti u nedjelju donošenjem Deklaracije o stanju liječništva u Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij