Lokalni izbori: HDZ osvojio 107 jedinica, SDP samo četiri, neovisni drže 25 jedinica

Foto: fah

O sastavu skupština gradova i općina ovisi kako će načelnici općina i gradonačelnici provoditi lokalne politike, odnosno kolika je njihova stvarna moć. Negdje je riječ o Pirovim pobjedama jer će drugi igrači voditi važnu ulogu, odnosno postojat će opasnost od ponovnog izlaska na birališta možda već kod izglasavanja prvog proračuna, navodi Večernji list.

U 339 općina i gradova, od njih 556, pobjednici imaju apsolutnu vlast jer (grado)načelnici imaju većinu i u predstavničkom tijelu lokalne jedinice, a u još 71 jedinici, s obzirom na postotak osvojenih glasova, možda imaju većinu (jer nismo radili obračun po D’Hondtu za sve jedinice već samo kritične) ili je odnos snaga takav da neće imati većih problema.

Bojan Glavašević (SDP), prenoseći je rezultate SDP-ove analize, prekjučer rekao da su za SDP oni “frapantni, zabrinjavajući” za lokalna vijeća, što je pokazala i jedna od prijašnjih analiza Večernjeg lista.

Međutim, kad se u relaciju stave odnosi osvojenih (grado)načelničkih mandata s vijećničkima, tek se onda vidi strahovita nadmoć HDZ-a.

HDZ je samostalno osvojio apsolutnu vlast u 107 jedinica (SDP u samo četiri), u još 41 jedinici (SDP samo u 11) blizu je tome ili je prema D’Hondtu možda i realizirao vlast.

U još 55 jedinica HDZ je s partnerima (SDP 23) osvojio apsolutnu većinu u lokalnim skupštinama.

Neovisni drže 25 jedinica

Nezavisni kandidati imaju u 25 jedinica apsolutnu većinu, a u još šest vrlo su blizu tomu.

HSS ima vlast u 12 jedinica, s partnerima u još pet te u još tri blizu je tome.

IDS ima apsolutnu vlast u 12 jedinica i u još sedam blizu je tome te je s partnerima apsolutni vladar u još pet.

> ‘Vikend glasačima’ iz Srbije po 500 kuna za glas

SDSS ima apsolutnu vlast u 11 jedinica i blizu tome u još je tri.

HNS je samostalno osvojio vlast u dvije jedinice te je u još četiri blizu tome, a s partnerima u još šest.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list